Новият кмет на Самоков Ангел Джоргов още от първите дни на кметското място проведе срещи

Вчера кметът на Самков Ангел Джоргов проведе среща с кметовете села, както и представители на фирмата за зимно поддържане, с шефовете на полицията и пожарната, с областната служба на пътно управление. Една от темите беше подготовката на зимния сезон.

От БКС, които години наред са ангажирани със зимното поддържане на общинската пътна и улична мрежа, заявиха, че снегът няма да ги изненада.

На територията на селата ще бъдат депонирани материали за ръчно опесъчаване.

Представителят на Областно пътно управление Огнян Александров също докладва готовността на машини и материали за зимна поддръжка на републиканската пътна мрежа. Той предостави координатите на отговорниците за територията на община Самоков.

Към Общинското лесничейство и Държавно горско стопанство-Самоков Община Самоков ще изпрати писма да бъде извършена инспекция на дърветата по общинската и републиканската пътна мрежа, ще отстранят опасните.

Към АПИ Янко Рогачев, началник на РУ – Самоков отправи призив да се възстанови мантинелата на пътя за Боровец, която е компрометирана и обезопасява изключително опасен участък.

Бе дискутиран и проблема с липсващия парапет на моста на пътя за Мальовица, при разклона за Бели Искър. Както писахме, преди около два месеца парапетът беше строшен от падналата в реката електрическа кола на Община Самоков, обслужваща Домашния патронаж. Вероятната причина според слуховете била грашка на шофьора – на 77 -години, който я управлявал.

От Областно пътно управление поеха ангажимента да възстановят и двете съоръжения.

Кметът коментира с тях и поддръжката на републиканската пътна мрежа в урбанизираната територия, като изтъкна, че предпочита Община Самоков да сключи договор с АПИ и да поеме тази поддръжка.

„Като зам.- кмет по строителството на Столична община сме имали добри практики в работата си с АПИ и се надявам да ги приложим и тук. Община Самоков извършва изкърпване и поддръжка на републиканските пътища в границите на населените места и предпочитам това да се регламентира” – заяви новият кмет на Самоков Ангел Джоргов.

Кметовете населата признаха, че години неред не се решава проблемът със сметищата около селата и в тях. Една от причините е, че досега нямаше редовно извозване на сметта в селата и контейнерите се препълваха, липсва реално раздлено събиране и е необходима нова арганизация за опазване на чистотата около селата и града. Селските кметове поискаха да се актуализира графикът, за да не се препълват контейнерите.

Кметът Ангел Джрогов пое ангажимент да се преценят нови възможности за оптимизиране и ефективно сметопочистване.

Другият дискутиран въпрос бе с паркирането. Новият кмет Джоргов заяви, че ще се допълни Планът за организация на движението, ще се поставят нови пътни знаци, които забраняват паркирането на проблемни участъци, ще се направи еднопосочно движение, където е необходимо.