Кметът на Самоков Ангел Джоргов още в първите си работни дни проведе срещи и за пътищата Самоков-София, Самоков – Ихтиман. Настоя ВиК да възстановят асфалта след разкопаване

Вчера кметът Ангел Джоргов откри заседанието на Областния щаб за защита при бедствия и работа в зимни условия. Заседанието по траддиция се организира от областния управител на Софийска област. От няколко месеца тази длъжност заема Юлиян Леков.

В заседанието, проведено преди два дена, взеха участие представителите на областни структури на експлоатационните дружества, АПИ, МВР, БАБХ, РИОСВ и РЗИ. „Надявам се, че всички отговорни институции, които присъстваме днес тук, ще направим добра организация, за да обезпечим туристическия сезон” – зави в началото на срещата кметът на Самоков инж. Джоргов.

Директорът на ОПУ инж. Румен Сачански докладва, че тази година техниката е въведена в режим на зимно поддържане и дежурство на 1 ноември. Към него бе отправен и основният въпрос от хотелиерите относно състоянието на пътя Самоков – София.

Инж. Сачански отговори, че ще се проведе процедура за възлагане на инженеринг, като това включва проектиране и ремонт на пътя, който обхваща целия път от София до Костенец, но ще се изпълнява при наличие на средства.

Кметът Джоргов допълни, че още в първите си работни дни е провел среща във връзка със състоянието на изключително натоварения път Самоков-София, като са го уверили, че още от 2024 г. ще започне поетапно основният му ремонт.

„Също така ме увериха, че предстои избор на изпълнител за ремонт на пътя до Ихтиман, който също е много важен като връзка с АМ „Тракия” – сподели новият градоначалник на Самоков.

На срещата бе коментирана и възможността за ограничаване движението на ТИР-овете в най-натоварения период от седмицата петък-неделя.

Комисар Петър Соколов, началник отдел ,,Охранителна полиция“ от ОД на МВР също отчете готовността на охранителна и пътна полиция за обезпечаване сигурността на курорта и трафика, особено по пътя Самоков-София в натоварените дни. Целта е да се намали до минимум ПТП.

Предвиден е достатъчен брой полицаи за охрана на курорта и гарантиране сигурността на туристите, което влияе пряко и върху имиджа на Боровец.

Представителят на енергоразпределителното дружества подчерта, че вече е извършена профилактика на системите. От ВиК обявиха, че имат готовност за новия сезон.

Кметът на Самоков инж. Джоргов се обърна към представителя на дружеството, че иска отделна среща, на която да обсъдят възстановяването на улици. От ВиК обещаха да започнат навреме да възстановят след всички аварии в курорта, както и към настоящия момент, преди началото на зимния сезон.

От районната служба на пожарната в Боровец също заявиха, че имат готовност, както и уверението, че могат да разчитат на силите от Самоков и Костенец.

Представителите на Българска агенция по безопасност на храните и на РЗИ обещават контрол през сезона.

От страна на хотелиерите бяха направени предложения и препоръки, свързани със сметоизвозването в курорта, чистотата и състоянието на търговските обекти в т.нар. „Златен триъгълник.

Инж. Джоргов ги увери, че ще вземе мерки по отношение на чистотата в курорта, а за „Златния триъгълник” има изработен проект и ще се мислят варианти за реализацията му.