Реформаторите представят кралските речи

Реформаторите избраха нетрадиционен начин за предизборна кампания в желанието си да не се повтарят монотонността, оплювките, скуката, кебапчетата и ракийката на обичайните за вотовете събрания. Снощи в село Драгушиново на сцената под истински прожектори, дори телевизионна камера на БНТ застана Христо Ненов и без предисловия почна “Речта на селския крал”, написана от Румен Леонидов. Специално за ролята Ненов засука мустак и придоби нова визия, подхождаща на образа му.

Неговата убедителност шашна публиката, която се чудеше на случващото се и се питаше: “Абе, тоя оти си орати сам?”. Скоро атьорската игра на талантливия Ненов подсказа, че това е моноспектакъл, а на тези, които включиха по-трудно, им подсказаха от съседните редове.

Известният филм “Речта на краля” заслужи доста оскари на холивудската индустрия, а речта на селския човек на Ненов – аплодисменти. Всъщност речта кореспондира с изборите и затова е оправдана и първоначалната реакция на неразбралите. От сцената бе оповестено, че предшествениците на властта са взели пари за екопътека, а за народа далаверата бил един нужник от дъски и ръждясала беседка. Кметът украл каквото могъл и бегал у София. Като го питали защо е станал кмет, отговарял, че му е дошло до гуша да крадат селото му 25 часа в денонощието. Когато той седнал на стола, джобът на кметството бил ушушкан – все познати теми, които се изстрелват по избори.  “Какво е селото, такава е и държавата” – обобщава селският крал и отрича той някога да е крал каквото и да било. Ненов питаше от сцената, а публиката му отговаряше и влезе в ролята на негов сценичен партньор.100_3689

Представленията на моноспектакъла ще продължат и в другите села, за да се провокира чувството за хумор у самоковци, ако все още е останало след активната предизборна кампания и многобройните й събрания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *