Covid-тестване в Самоков след заразен на евангелистка сбирка

Вчера националните медии съобщиха, че след евангелистка сбирка в Самоков са установени заразени с ковид 19. Затова е последвало изледване за коронавирус вчера в Самоков, след сигнал до „Хоризонт“ на млад  мъж от столицата, който се е заразил  по време на сбирка на евангелисти в града.

На събранието на евангелистите, което е било в края на месец май, са присъствали десетки  вярващи.

Младият мъж от София, който е син на един от пасторите в Самоков, предполага, че се е заразил там. След влошаване на състоянието му той е приет в болница.

„Тази информация ни помогна и направихме веднага с РЗИ организация. И в Самоков дойдоха служители на РЗИ. И от различни семейства, от различни групи сме правили и бързи, и PCR тестове. За да може да се види евентуално, ако има някакво огнище, за което ние нямаме данни, но предполагаме – да може много по-бързо да го изолираме и да не се стига до повече случаи“, обясни пред БНР кметът Георгиев.

След бързите действия  е констатиран още един заразен, който е присъствал на религиозната сбирка:

„Една жена. И понеже е на хемодиализа се установи, че е положителна и е била на това събиране“.

Масовото тестване в Самоков ще продължи и в следващите дни, каза още кметът на общината Владимир Георгиев:

„Да се направи по-широко обследване, на по-широк кръг хора, които са били там“.

Преди месеци, точно в разгара на пандемията, в Самоков евангелистите са събраха за общ молебен в двора на църквата си в циганската махала. След огласяването за сбирката в публичното пространство, институции се самосезираха, бяха съставени актове на участници и на пастор Николай. Последваха коментари, че дори при факта, че е имало сборище на стотици, то е било на открито. Организаторите написаха писмо до прокуратурата с искане актовете да паднат, защото според тях, правилата по време на пандемията не са били нарушени.

Източник: БНР и други медии