Още заразени в Самоков

Нови 7 положителни PCR теста са излезли вчера

От взетите вчера  PCR тестове в Самоков, 7 са положителни за наличие на инфекция с COVID 19. Всички те са в добро здравословно състояние, карантинирани са и са под наблюдение  – заявиха от местния кризисен щаб.

Три от положителните проби са контактни на пациента от окръжна болница – две са на членове на семейството му и една е на жена, която им е помагала.

Едната положителна проба е на член на семейството на случая, който отчетохме в сряда. Двама са контактни на пациент от Вътрешно отделение, който бе сред първите случаи, констатирани в Самоков.

Друга положителна проба е на член на семейството на жената на хемодиализа, която завчера бе доказана положителна с коронавирус. Жена е от ромски произход,  била е на службата в евангелската църква, която стана тема  в националните медии днес.

Според проучвания заразата в църквата е тръгнала от мъж, жител на София, който е гостувал на родителите си в края на май. В края на миналата седмица мъжът се е почувствал зле и при направените му тестове е дал положителен резултат. Баща му е пастор в евангелистка църква в центъра на града.

Той, както и останалите енориаши са тествани и са с отрицателен PCR. Единствения случай на коронавирус сред тях е на жената на хемодиализа, а днес и нейно контактни лице е с положителна проба. С това случаите на заразени с COVID 19 в Самоков станаха 24.

От РЗИ съобщиха, че са установени огнищата на територията на община Самоков и вече са тествани всички контакнти лица. В зависимост от резултатите, при нов положителен тест, ще продължат пробите с контактните на новоустановените лица. Засега положението е овладяно и извън установените огнища няма нов случай на заразени.

Ромската махала в Самоков, според слуховете е много рискова, тъй като заразени продължавали да посещават сборищата на евангелистите – по думи на самите цигани.