Млада дама застава на кметското място в Гуцал

От няколко дни Диляна Велкова е кметски наместник в село Гуцал. Тя е една от най-младите кметици в България. Въпреки младостта си, има административен опит, работила е в Община Костенец. Със семейството си живее в Гуцал, познава радостите и грижите на населеното място.

С присъщите на младостта хъс и динамика тя се захваща с новата си работа и след дни ще реализира заедно с жителите на Гуцал и гостите на селото първия празник за мандата й.

„Освен проектите, свързани с подобряване на жизнената среда в Гуцал, искам да реализираме проекти, свързани с традициите в България. Празникът Сирни Заговезни е разпространен в цяла България. В различните краища е наричан с различни имена – Сирници, Сирни поклади, Прошка. На този ден вярващите трябва да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си. Отбелязва се в неделята, седем седмици преди Великден, и една седмица след Месни Заговезни.

По стара традиция в нашето село Гуцал, празникът се отбелязва ден по-рано, за да могат да присъстват както местните, така и тези които са тук само за почивните дни.

Каня всички на 16.03.24г. – (събота) от 17:00 часа на поляната под параклис „Свети Спас“, за да почетем този хубав български празник заедно.

За пръв път ще ни гостува Група за народни обичаи към НЧ “ Георги Бенковски “ 1928г. от село Горна Василица. Ще бъдем свидетели на обичая, характерен за този празник, а звънците на кукерите ще кънтят из Рила планина“ – сподели Диляна.

Средното образование на Велкова е свързано с туризма. Предстои й дипломиране във висше учебно заведение, специалност „ Национална сигурност и културно-историческо наследство“. Има и педагогическа квалификация.

„Проблемите в Гуцал с инфраструктурата и  водоснабдяването са решими. Разчитам на хората в Гуцал, които имат желание да продължим добрите практики, както и да реализираме нови проекти, за да се осигури приветлива и добра среда за живот. Мотивирана съм за успех, който да бъде общ – за мен като кметски наместник и за хората от селото“ – допълни още Диляна Велкова.