Истинското име на Шипка е Свети Никола

Истинското име на „историческия“ връх Шипка е Свети Никола. Местността носи това наименование до 1951 година, когато тогавашният партиен елит сменя името и върхът става Столетов. След едно от посещенията на Леонид Брежнев в България названието отново претърпява промяна и става Шипка.

Името на върха е Свети Никола от незапомнени времена до 1951 година. По-късно Комисията по наименованията се събира за една единствена точка – за името Свети Никола. Предложението е да не се казва Свети Никола по религиозни причини, а да се нарича Столетов.

Народното събрание взима решение за преименува върха, обнародва се в Държавен вестник и вече е Столетов. Така е до 1977 г.

Леонид Брежнев посещава България и Казанлък и като разбира за смяната на името пита: „С какво името на един царски генерал е по-значимо от това на Свети Никола?“ Тогава определено време върхът остава без име.

1977 г. от Столетов е прекръстен на връх Шипка и стават два върха Шипка – истинският връх Шипка, който е по-нисък и е откъм Габрово, и Свети Никола – връх Шипка“.

Приятели,вашите „ОСВОБОДИТЕЛИ“дедушка ванюшка,РаZzиа , доста добре ви струговаха с помощта местните мулти милиардери БКП-БСП-Позитано 20 и сие!P&S На 3 март нищо не е ставало,битката е предходната година ,АВГУСТ!

Източник: ФБ