Ролбанът на Ридо за 190 000лв. – опасен ли е за спортисти и ползва ли се по предназначение или от джипове и коли?

Официално питане до кмета на декемврийската сесия внесе съветникът д-р Димитър Панев. То е свързано с качеството на ремонта на ролбана на Ридо. „В капиталови разходи за 2021 г. бе заложена позиция благоустрояване на съществуваща писта и ролбан към нея. Бяха заложени около 190 000лв.“ – гласи част от питането на съветника Димитър Панев. В него са записани следните въпроси: „Има ли проект за извършените работи, дейностите съгласувани ли са със спористи, възможно ли на пистата да се провеждат тренировки и състезания, считате ли, че работаа е извършена качествено, ползва ли се пистата целесъобразно“?

Както е известно, преди месец десетки самоковци се възмутиха и от коли и джипове, които се возят по ролбана. В социалните мрежи бяха публикувани снимки на героите от Самоков, които се отнасят вандалски с обект, за който Общината е дала 190 000лв. „Ще има ли мерки и санкции?“ – питат местни

В отговор на питането на съветника Димитър Панев, кметът Вл. Георгиев каза по време на сесията: „За извършените работи на обекта няма изготвен проект, тъй като такъв не бе необходим. Община Самоков кандидатства през 2019г. пред Министерство на спорта с идеен проект и бяха отпуснати 100 000лв , 90 000 лв. бяха осигурени от Община Самоков. Дейностите в проекта са коментирани с Федерацията по биатлон. Направено е и уширяване на пистата по предложение на ски клуб „Рилец“, обновяването беше дискутирано с представители на биатлона и Екатерина Дафовска, с местните клубаве и г-н Мирослав Кенанов –  състезател по биатлон. По време на дейностите присъства треньорът г-н Фъртунов. За да се проведе състезание, трябва да има стрелбище. Ролбанът е подходящ за тренировки на по-опитни и подготвени състезатели, за останалите може да се ползва по-малкия кръг. И в двата случая може да се провежда тренировка“ – отговори кметът. И не скри, че е необходимо да се ограничи движението на коли и джипове по пистата.

„Ролбанат е опасен“ –  е мнението на спортисти, цитирани от Панев. „С асфалт са погребани шишарки, които допълнително разрушават асфалтовото тънко покритие“ – споделят спортисти. Освен това, много опасни са и камъните, разхвърляни около пистата.