СКАНДАЛЪТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

„Скандалът изпревари поста ми, който готвех“ – написа във ФБ известният политически коментатор Григор Лилов.

„Но мисля, че дори и така остава актуален. 5 сътрудници, практически целият политически кабинет на министъра на външните работи Теодора Генчовска се оказа агентура на бившата Държавна сигурност.

*** Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник „Динов“ от Първо главно управление на ДС. Началник на кабинета на министъра.

*** Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник „Велинов“ към Генералния щаб на Българската народна армия.

*** Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник „Балинов“ на Първо главно управление на ДС.

*** Лъчезар Петков, роден през 1949 година, който обяснява на колегите си, че очаква назначение в ръководството на министерството, което би било скандално предвид преклонната му възраст.

*** Петко Сертов, щатен служител на бившата Държавна сигурност във Второ главно управление на ДС

За капак министърът на отбраната Стефан Янев без решение на правителството реши да се произнесе по проблема за формално членство на България в НАТО като най-добър вариант за страната ни. В тази връзка няма как да не напомня съобщението ми, че в последните си дни неговото служебно правителство изтегли родни представители от някои структури на НАТО.

__________________________

Вчера нашите европейски и атлантически партньори дипломатично, но категорично заявиха, че при създалата се ситуация няма да могат да работят с този министър на външните работи.

_________________________

И разбира се, от немай къде съответните ДС „фактори“ бяха изхвърлени по липса на друга възможност. Чуха се и обясненията на депутата Тошко Йорданов, както и на премиера Кирил Петков.

Аз обаче бих ги продължил така – 32 години след падането на Желязната сцена сътрудници и офицери от ДС не трябва да имат място не само във Външното министерство, но и в другите ведомства. Дали ще доживеем и такава позиция на правителството, такава позиции на коалицията за промяна?!

Но независимо от изтеглянето на сътрудниците на ДС проблемът ДС във Външно министерство остава.

Генчовска е номинация на „Има такъв народ“, а преди това – от Слави Трифонов в идеите за провалилите се техни кабинети.

А ако някой не е разбрал – новата Студена война е безспорен факт! В идващите дни в региони, съвсем близо до нас, Путин ще я превърне и в гореща война.

Григор Лилов, ФБ /със съкращения/