Днес е храмовият празник на манастира „Св. Наум“ в Охрид

Едно от най-красивите места в туристически Охрид е манастирът „Св. Наум“ и огромният парк около него. Ниско подрязана трева, блеснали от чистота и свежест зелени пространства и алеи, водят до кристалните извори на Охридското езеро и привличат в Македония хиляди туристи и гости от цял свят. IMG_20150922_122539

Днес е храмовият празник на манастира „Св. Наум Охридски“. Той е разположен на югоизточния бряг на Охридското езеро, в непосредствена близост до границата с Албания и на 30 километра южно от град Охрид. Манастирът датира от края на 9 век, а негов основател е ученикът на Св. Кирил и Методий – Св. Наум. През вековете манастирът е преустройван няколкIMG_20150922_134242о пъти, поради това сегашният му архитектурен облик е уникален. В манастира се пазят мощите на светеца Наум. Това място е една от най-посещаваните поклоннически дестинации в Северна Македония. В миналото едно от средищата на Охридската архиепископия, днес манастирът е под управлението на Дебърско-Кичевската митрополия.

Наум решава да построи манастир, в който по-късно да се оттегли и получава подкрепата на Св. Княз Борис І – Михаил Покръстител и Цар Симеон І Велики. Отначало манастирът носи името “Свети Архангели”. Той продължава просветителското си дело в Кутмичевица. В 900 Наум се оттегля в манастира. Починал през 910. По негово желание е бил погребан в манастира лично от Св. Климент Охридски. В негова чест манастирът бил наречен “Св. Наум”.

В манастирската църква се съхраняват мощите на Св. Наум Охридски. Разказват, че ако човек е силно вярващ, може да долепи ухо до мястото, където се съхраняват мощите му и да чуе как тупти сърцето му. От ІХ до ХІV век манастиран е дострояван.

Той има типична византийска архитектура. Църквата е кръстокуполна. Вляво от нейния вход е изобразен Св. Княз Борис І като ктитор с надпис “Михаил архонт на България”. През ХVІІ век към него е построена болница. След пожар в 1711 е поставен нов иконостас. През 1806 са направени нови стенописи, дело на Зографа Търпо. Охридската архиепископия вече не съществува по това време, поради което всички надписи върху икони и стенописи са на гръцки. През 1845 в манастира избухва нов пожар, но без големи щети. Пожарът от 1870 обаче изгаря целия комплекс с изключение на църквата.

Сега манастирът е изцяло възстановен в предишния си блясък. Има поверие, че помага на психично болни хора да оздравеят, защото според преданието Св. Наум лекувал със сугестия.

В църквата има и интересен стенопис – мечка, оре нива. Според легендата мечката изяла вола на селянин, докато работел на нивата си. Той отишъл при Св. Наум и му се оплакал. „Върви си на нивата, ще се оправи работата“. Когато селянинът се върнал, видял, че мечаката е впрегната и оре.  20180922_135741