„Terra culta“ – започна Четвъртият международен симпозиум по живопис и скулптура

В петък в Доспевската къща бе открит „Четвърти международен симпозиум по живопис и скулптура – Самоков, 2018г.“  В продължение на една седмица 11 творци в различни сфери на изобразителното изкуство и скулпурата ще творят, вдъхновени от Самоков.

Организаторът на симпозиума, Радостина Доганова, представи участниците – скулптори, художници, графици, дизайнери, фотографи. Една от идеите на симпозиума е да привлече български творци, които работят и живеят в чужбина.

„Аз съм творец37860286_767508063596286_2770854982298107904_n, който се движи между България и Словакия. Дейността в Самоков ми дава много енергия“ – сподели Радостина Доганова. „През тези дни ще ви представим творчеството си. Програмата ни е много наситена, имаме и образователна част. Правим всичко от сърце и с вдъхновение. Искаме да ви изненадаме с нещо стойностно, обединени сме в едно позитивно дело“ – сподели още Радостина Доганова. 

Кметът Владимир Георгиев поздрави гостите. „Благодаря ви, че споделяте нашия живот, подкрепям тази инициатива, знаете, че Общината организира също наградата за живопис „Захарий Зограф“ и по фотография на името на Анастас Карастоянов. Надявам се в Самоков да получите голяма доза вдъхновение. Желая ви успех, добре дошли, пожелавам ви да останете удовлетворени от времето, в което ще бъдете с нас“ – бяха част от думите на кмета.

Сред единадестте участници в симпозиума са самоковците Иван Шуманов и Красимира Дренска. Трима от участниците в симпозиума са българи, живеещи в чужбина, Андрей Будеску е румънец – твори в областта на художествената фотография.

Станислава Стоянова, която работи по проекти в Италия, сподели, че за нея е предизвикателство да гостува в града на Самоковската художествена школа, да се докосне до историята на Самоков.

В програмата за участниците в симпозиума е предвидена творческа работилница в Дом стари хора в Самоков, в Центъра за настаняване от семеен тип, предвидени са творчески занимания.

В първите дни от следващата седмица вечерите в Доспевската къща ще са посветени на представяне на участниците и всеки, проявяващ интерес, може да присъства. Артистите са подготвили презентации за дейността си.

Международният симпозиум по живопис и скулптура в Самоков се провежда ежегодно от 2015 г. Организатор е Община Самоков. Симпозиумът има за цел да поддържа и развива художествените традиции в града, както и да представя нови форми на съвременното изкуство.

Мотото на симпозиума за 2018 г. е TERRA CULTA – в превод от латински „култивирана, обработена земя“, земя богата на културни традиции.

Участват артистите: Деян Янев (България), Моника Тошева (България), Атанас Колев (Австрия/ България), Станислава Стоянова (България), Андрей Будеску (Румъния), Красимира Дренска, (България), Румен Панайотов (България), СофияХаджипапа – Джи (Кипър), Ерина Боянова (България), Иван Шуманов (България), Радостина Доганова (България/ Словакия).

Произведенията, които ще се създадат по време на престоя им, ще бъдат представени в заключителна изложба на 3 август в Художествената галерияОткриването е в 18:30 ч.

 

Десислава Стоянова