95-годишен гине край Злакучане. Живеел от години в мизерия, институциите не реагирали. От юли бил без ток

Днес бе подаден сигнал за изоставен възрастен човек на 95 г. във вилна зона „Лавандула“ в землището на село Злокучане. „Ще загине всеки момент. Няколко от семействата в съседните вили му носим храна, но той е чисто сам, социалните отказват да го вземат! От няколко дни не яде, а днес го намерих паднал на земята. Извикахме бърза помощ, докторката направи и невъзможното, говори с болницата, със социалните в Самоков, но навсякъде й отказаха! Токът му беше спрян от юли. ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ УМРЕ тези дни, ако някоя социална служба не му помогне! ИДЕИ?“ – питат жители на Злокучане. Повикана е Спешна помощ от негови съседи и в селото се коментира, че лекарите са имали съмнение, че възрастният мъж е получил инсулт. Според публикации във ФБ немощният и болен мъж не е приет в болница, заявено било, че краката му са сини от измръзване, предполага се получено от студа през нощта.

„Човекът не е безнадежден, има шанс, затова и го взе. Което значи, че ако се оправи, с двойна сила важи нуждата да се намери социално решение за него. Защото зимата понякога няма никой в махалата, а и малкото, които сме се уж постоянно заселили тук, може да се разболеем и да не можем да го видим следващия път, че загива!“ – коментират в Злокучане.
„Преди няколко месеца бях при дядото, заедно със служители на Дирекция „Социално подпомагане“. Служителите са се свързали с децата му, които са отказали да поемат грижи за него, а той писмено е отказал да бъде настанен в старчески дом“ – сподели кметът на селото Кристиян Здравков.

Жители на село Злокучане са предприели действия, за разлика от институциите и властите и са платили сметките му за ток, в социалните мрежи споделят, че са готови да предоставят отопление за зимата.

„Възрастният мъж нито яде, нито пие. От месеци е на ръба, но никой от институциците не му помогна“ – споделят с огорчение в Злокучане. азаха, че няма за какво да го вкарат в болница. Краката му са сини и вероятно е измръзнал тази нощ, лежейки на пода.
В отговор на твърденията на местния кмет на Злокучане, че мъжът преди време е отказал да бъде настанен в Дом за възрастни, хора от селото споделят, че сега вече бил съгласен. Остава въпросът към властите: Ще помогнете ли?