73 са под карантина в Самоков, съобщи Общинският кризисен щаб

Общинския кризисен щаб в Самоков днес проведе заседание. Към днешна дата няма установени заразени с коронавирус от община Самоков. 73 лица са под карантина. Предстои тестване на всички медици от филиала на Центъра за спешна помощ в Самоков.

Над 40 акта са съставени от полиIMG_1178цията за нарушаване на противоепидемичните мерки. На заседанието бяха дискутирани мерките и действията на територията на община Самоков във връзка с ограничаване на разпространението на Ковид 19 и новите заповеди в тази връзка на министъра на здравеопазването.

За организацията на пазара

Основната тема бе  последното разпореждане, което разрешава провеждането на фермерски пазари. По този повод се обсъди разположението на търговците на Общинския пазар и спазването на противоепидемичните мерки. Пазарът ще започне да функционира от понеделник – 13 април, като ще се позволи да работят единствено търговците, предлагащи продукти, свързани със земеделието. Ще се съобрази поставянето на необходимото отстояние на търговците един от друг и ще се следи от служителите на реда и от служители на общината за спазване на разпоредбите. Задължение на търговците е да осигурят маски, предпазни средства и дезинфектанти, както и да следят за струпването на хора пред сергията си. Община Самоков през тази седмица ще извърши почистването, измиването и дезинфекцията на Общинския пазар. Няма да се разрешава поставянето на сергии с промишлени стоки. Понеделнишкия пазар също няма да работи и няма да се разрешава поставянето на сергии с промишлени стоки там. В момента се изготвя схема на клиентския поток на пазара и се подготвя заповед на кмета на общината за цялостната организация на Общинския пазар.

Мерки от Общината

Кметът Георгиев докладва пред щаба предприетите от общината мерки по почистване и дезинфекция. Представи идеята, която Община Самоков, съвместно с архиерейското наместничество ще реализира за организиране на онлайн излъчване на литургиите за Цветница и Великден. Освен това ще бъде направено почистване и дезинфекция на храмовете. От РЗИ ще направят предписания за поставяне на входовете на дозатори с дезинфектанти. Кметът поиска и съдействие от полицията, за по – засилено присъствие около храмовете по време на големите християнски празници, с цел ограничаване на струпванията на хора.

Готовността на болницата

Управителя на МБАЛ – Самоков д-р Ковачка докладва пред щаба готовността на болницата за прием на заразени пациенти. Напълно оборудван и обособен е сектор А на „Вътрешно отделение”, като във всяка стая има по две легла, собствен санитарен възел и дезинфектант. До петък ще бъде оборудван и с необхофдимата техника. Направена е заявка, но доставките се бавят. Ще бъдат поставени монитори, перфузори и цялата необходима техника по стаите и в отделението. Няма да се ползват налични апарати от ОАРИЛ, а ще бъдат закупени нови с постъпилите средства по дарителската сметка.

До момента са набрани малко над 30 хил. лв.

Дарен е един респиратор от Делян Пеевски и един респиратор от дървопреработвателните фирми. Получени са множество дарения на предпазни облекла, маски дезинфектанти и др., както и на апаратура. Налични са и 6 кислородни концентратора.

Ще бъде обособен отделен вход – от източната страна на болницата, който ще бъде единствено за пациенти със симптоми на Ковид 19. Ще бъдат обособени приемно-консултативни кабинети на  4 етаж. В момента се обособява и сектор А на детското отделение за пациенти – деца. Ангажирани са за работа с обособените отделения лекари от вътрешно отделение, кардиологията и неврологията.

Персоналът на болницата разполага със стерилизатори, очила, престилки, ботуши, защитно облекло, шлемове и маски. МБАЛ има и необходимите медикаменти за два месеца напред, като е дала заявка и за още един месец. Болницата е изпълнила плана си за миналия месец по клинични пътеки на 105%, което значи, че тя работи с пълен капацитет и работата й с пациенти не се е повлияла от звънредното положение, както е при повечето общински болници в страната.