7 часа три пожарни коли на ДГС- Самоков, ЮЗДП-Благоевград и противопожарни екипи гасиха пламнала гора в Алино

Умишлен ли е палежът?

Борова гора и храсти се подпалиха в местността „Пипнат“ в района на село Алино. Огънят е избухнал към 12 часа на 12 септември, сигналът е подаден от жители на селото в РПУ- Самоков. Пламъците се виждали от пътя. По неофициална информация огънят е тръгнал от подпалено стърнище, като се е разпространил и към гората.

“Седем часа пожарът се развиваше на два фронта, а силният вятър и гъстият дим затрудняваха гасенето. В непосредствена близост се намира река Пипнат, а около реката има и незаконно  сметище. Работата на пожарникарите беше затруднена от силния вятър. Нерегламентираното сметище ли предизвика пожара? Умишлен ли е палежът?“- се питаха жители от селото.

В гасенето участваха  Противопожарна служба- Самоков, както и екипи с техника от ДГС- Самоков и Югозападното държавно предприятие. Над 30 служители от ДГС- Самоков начело с директорът инж. Александър Кроснев и неговите подчинени Димитър Керефейн, Васил Ангелов, Георги Зашев и други са се включили при гасенето. Десетки жители от с. Алино също се включили в битката с огъня с машини.

Все още се изчислява каква площ и какви гори са засегнати. Няма пострадали хора, няма и засегнати в близост постройки. Полицията води разследване за установяване причините за инцидента. Към 19ч. пожарът бе локализиран благодарение на бързата реакция на Противопожарната служба, ДГС-Самоков  и местните хора.

Вчера също е регистриран пожар в местността „Мечката“ –„Татарски брод“ , предприети са мерки от Служители на ДГС-Самоков и противопожарна служба.