53 под карантина в Самоковско, очакват резултати от 6 нови проби

53-ма души са под карантина в Самоков и селата

„Засега няма пациент с коронавирус на територията на Самоков, не е получена информация и от другите институции за предполагаеми пациенти с това заболяване“ – коментира днес управителят на болницата в Самоков д-р Красимира Ковачка.

Тя оповести още, че към днешна дата са направени 46 проби с PCR диагностика в Националния център по заразни и паразитни болести. От тези 46 проби, 40 са отрицателни, а за останалите 6 се очаква резултат, тъй като са от вчера.

„Днес също имаме пациент, на който е взета проба. Основно това са пациенти, които са насочени от общопрактикуващите лекари и специалистите за хоспитализация в болницата или от ЦСМП-Самоков, които също са насочени от тях за хоспитализация. Ние сме взели проби на тези лица, т.е. не сме тестували хора в града, защото нямаме такова разпореждане на Националния оперативен щаб. При съмнение, се правят проби“ – уточни още д-р Ковачка.

Проби са взети не само на пациенти във Вътрешно отделение, а и на пациенти в отделенията по кардиология, неврология и хирургия.

„Има изрична заповед на всеки пациент, който има повишена температура, дори поводът да идването му в болницата да е друго заболяване, при най-малко съмнение трябва да се вземат проби“ – каза още д-р Ковачка.

”От вчера  женските и детските консултации са възстановени, както и плановият прием в болницата. Началникът на отделението по хирургия д-р Стойчо Гълъбов е приел само вчера 16 пациенти, които са били чакащи за планови операции и оперативно лечение в хирургията“ – оповестиха от болницата.

Разкрити са осем легла, които могат да се ползват при разпореждане от Районната здравна инспекция – съобщи още д-р Красимира Ковачка.