50 години с песните за Рила и Борис Стрински

На 22-ри март /петък/ от 18 часа в Читалище – паметник „Отец Паисий“ ще се състои концерт на Хора на ветераните туристи с диригент маестро Борис Стрински. Концертът е юбилеен, бележи 50 години от създаването на хора.

 

През 1968г. Стрински сформира Хор на ветераните туристи, заедно с Димитър Тончев. Първоначално били 28 музиканти, след няколко години стават 64. Стрински бил корепетитор на хора, след смъртта на Димитър става диригент. Хорът има турнета в много страни от Европа и на Балканите, пял е във всички големи и малки градове на България, в хижи и заслони, песните му са се носели над планинските върхове и са стигали до сърцата на публиката в големи и камерни зали.

Хорът е открил 11 хижи и заслони, включително хижа „Скакавица“ – Дупнишко, през 1972г. Под диригентството му Хорът на ветерените туристи има над 1000 концертни изяви и участия.

Борис Стрински композира още като ученик, пише стихове. Има над 170 композиции, много обработени песни, над 40 чисто самоковски народни песни, написал е седем песни за Самоков. Получи почетния знак на града през 2004 година.

„И Мальовица, и Мусала, цяла Рила ми е любима“ – развълнувано споделя Борис Стрински пред сайта „Самоков инфо“. Негова е идеята за фестивала „Самоков – Бялата порта на Рила“, който се провежда от 2003г., написал е и песен с това име. Има композирани 6 писни за Самоков, 18 за Рила, издал е шест сборника с композирани от него песни. Шестият сборник го е кръстил „Вечните пътища“, петият пак е свързан с планината –  „Рилски камбани“.

Съставите на Стрински са носители на много награди и винаги се радват на аплодисменти и любовта на публиката. Стрински е печелил отличия в България, Германия, Чехословакия и други. Има над 80 дипломи и грамоти. Той е единственият носител на четири медала „Алеко Константинов“.

Създател е и на Детски хор „Рилчета“ към НУ „Станислав Доспевски“, пели са във всички градове на България.

„Филип Аврамов и Борис Стрински жалонираха пътя на туристическата песен“ – казват професионалисти за дейността на маестрото.