39 проби в Самоков за COVID 19 – отрицателни. Д-р Златанов – шеф на РЗИ, забрани свижданията в болницата в Самоков

Вчера в 18 часа са получени резултатите на 39-те медицински сестри, които работят по проект „Патронажна грижа” към Община Самоков. Всички са отрицателни – съобщиха вчера от пресцентъра на Общината.  Направени са повторни тестове на пациентите във Вътрешно отделение. Те къщо са отрицателни. 17 от тях са изписани днес, останалите трима ще бъдат изписани утре. Всички са в добро общо здравословно състояние и се поставят под домашна карантина за 14 дни.
Направена е дезинфекция на МБАЛ – Самоков от лицензирана фирма. Детска градина „Детелина”, която е посещавало детето с положителен PCR тест, е дезинфекцирана събота – оповестиха от Общината. РЗИ ще проведе разговори с родителите на децата, за да получат съгласието им за тестване.

Засега ситуацията в Самоков е спокойна, но е желателно хората да бъдат по-отговорни, да спазват социална дистанция и лична хигиена и да запазят спокойствие – призоваха от пресцентъра на Общината.


„В последните два дни се изписаха много обвинения, мнения и прогнози. Нека не забравяме, че заразяването с коронавирус е световна пандемия и да не изключваме лична отговорност. Нека всеки от нас да изисква първо от себе си, а след това и от останалите отговорност. Никому не е нужно да се озлобяваме един към друг. Лекарите ни преминаха през „Осанна до разпни го!“. Обвинениятс в труден момент не са най-доброто, което можем да направим. Вирусът не е отминал. Той е сред нас и само от нас зависи как ще преминем през това. Бъдете здрави!“ – апелират още от пресцентъра на Общината. 

Днес се проведе заседание на Общинския кризисен щаб, в което взеха участие директорът на РЗИ София област д-р Златанов и д-р Кайрякова шеф на Дирекция „Надзор на заразните заболявания” към РЗИ. Д-р Златанов направи хронология на развитието на огнището в Самоков, след което представи предписанията за мерките, които трябва да се вземат.

Установени са контактните лица на далите положителен тест, които също са тествани.

Днес са направени тестове на всички деца от групата на детето с положителен тест и на персонала – съобщиха днес от местиня кризисен щаб в Самоков.

След излизането на резултатите от последните тестове, при отрицателни проби, Вътрешно отделение ще бъде отворено.

Д-р Златанов представи мерките, които стриктно трябва да се съблюдават – по отношение на болницата: 

ежедневен инструктаж за дезинфекция и носене на лични предпазни средства от всички работещи там, да се определят отговорници по контрола за спазване на епидемичните мерки. Задължителен вече ще бъде PCR тест на всеки пациент. Забраняват се свижданията. Д-р Златанов препоръча строг режим на контрол във всяко отделение, ежедневен мониторинг на здравословното състояние на персонала на болницата, на персонала на социалните домове, работещите в патронажната грижа и на детските градини.

При детските градини се дават предписания за стриктно спазване на противоепидемичните мерки и отделяне на групите. Задължително да се прави периодична дезинфекция на Поликлиниката, като се дадат указания на личните лекари, с които категорично се забранява струпването на хора пред кабинетите.

Ще се дадат предписания на всички банки и офиси, на транспортните фирми, ВиК за профилактика и дезинфекция.

Българска агенция по безопасност на храните трябва да упражнява контрол по спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за обществено хранене, предприятие за производство и преработка на хранителни продукти. Специално внимание трябва да се обърне на дезинфекцията и измиването на автогарата и пазара.

 

Важна част в алгоритъма е обмяната на информация, бърза и координирана реакция, при установяване на заразен, строг контрол при карантинираните. Към тази мярка спада и ежедневния монтиоринг на персонала на болницата и социалните домове и при най-малкия симптом трябва да се прави тестване.