33-годишният Ивайло В. – водач на мitsubishi, на 100м. от полицията профучал в опасна близост до пешеходец, отнел му предимство, след това го пребил и му счупил две ребра

 

 

11217552_1008793869154173_2134361435481122229_n

 

Разказът за случилото се от първо лице и по данни на полицията

/продължение на темата/

Преди дни сайтът „Самоков инфо“ съобщи за возило, което е отнело предимство на пешеходец, преминаващ пешеходната пътека до Джамията. Сред това водачът пребил Миро и му счупил ребрата. Публикувахме споделенето във фейсбук от постарадлия тежко Станимир Иванов.

Днес сутринта, в първия работен ден след празниците, инцидентът не беше оповестен официално в бюлетина на МВР – София. Национални медии също проявиха интерес по темата и репортири се запитаха дали умишлено не се съобщава от Пресцентъра на полицията за побоя над самоковеца.

Тези дни има много коментари на самоковци, преобладват и мненията, че създаваните зрелищни прояви из града, култивират т.нар. „чалгаотношение“ към реалността.  

Ето какво е написал в профила си Станимир Иванов: „„Днес се добих с две счупени ребра. Е, ….случи ми се и на мен да попадна в ситуация, като тези в рубриките на сутрешните телевизионни блокове. След вик от уплаха, пресичайки пешеходна пътека и за малко несгазен от поредния самозабравил се идиот. Спирачки, абсолютно с нищо не провокирана юмручна сесия, ругатни и закани. Извадих телефона да му снимам номера, като порцията бой приключи и си беше затръгвал, последва още по брутално нападение, счупване на телефона, поваляне на земята и ритници, като каквито признавам си никога не са ми се случвали. Все пак му запомних номера и веднага отидох в полицията. Изненадващо го доведоха веднага – изглеждаха че се познават отпреди. Не за оплакване пиша този пост обаче и за това съвсем телеграфно описвам какво се е случило. Никой, абсолютно никой от свидетелите не реагира по какъвто и да е начин. Най-травмиращото ми впечатление от случката остана Погледите на Зрителите. Погледи на поредната мимолетна сензация, погледи безучастни, погледи жадни за още, погледи като пред телевизор. Не мисля и не вярвам, че докато има такъв глад за Шоу и такава прекрасна за виреене на идиотизма жизнена среда нещата ще се оправят. Днес жертвата съм аз, вчера бяха други, а утре?…- споделя пред приятелите си пострадалият самоковец.

Станимир Иванов от доста време се занимава с изкуство – това е известно на много самоковци. Обича планината, изкачва върхове, но и търси духовния мир.

Днес се свързахме с него за коментар. 

“Независимо с какво се занимава човек – дали с изкуство, дали  ще е поет или най обикновен гражданин, никои не е застрахован от подобен инцидент. Съвсем доскоро си мислех, че на мен не може да ми се случи, защото обитавам съвсем други пространства, имам предвид най-вече планини, върхове, където преоткривам красив, друг свят, други цветове, на фона на общата лудост, която е налегнала цялото общество. Това беше един много хубав урок за мен, че никога и никой, независимо дали приема или не приема тези явления, може да стане  абсолютна жертва. Може би трябваше да го преживея и да се ангажирам с това явление. Аз съм инвалид, имам много операции в коремната област. Как е възможно един човек да бъде жестоко бит  посред бял ден?! Ако по време на инцидента не се бях свил, да си покрия корема, заради което съм със счупени ребра, само при един удар в коремната област, в момента вие нямаше да разговаряте с мен.  В самоковското общество цари нулева толерантност. Затова искам наистина да не се мълчи, нека не създаваме толерантност към агресията с нашето неглижиране на тези проблеми. След инцидента подадох жалба в полицията, представих и медицинско свидетелство. В полицията се срещнах с нещо, което ме изуми, имам чувството, че те всички са на негова страна. Първо не му направиха алкохолна проба,нито проба за наркотици. Полицаят, които водеше случая, каза: “Нямах време, не можах да го проверя“. А това от една страна си е пътно-транспортно произшествие, защото се случва на пешеходна пътека. Всички останали МПС-та бяха спрели, а той профуча и щеше да ме блъсне.

Инцидентът се случи в центъра на града,  на 100м. от полицията. Понеже аз веднага не можах да го снимам, защото той ми счупи телефона, освен ребрата, запомних му номера и след като отидох в полицията с номера, полицейските служители го доведоха на 15-тата минута. Радостта ми беше закратко, защото в полицията всички полицаи се държаха с него много дружелюбно  и му казваха: „Еии, Иво, здрасти, какво става, как си, какво правиш?“/ а  не Ивайло/ , а мен никой не ми казваше Станимир, нито ме попита някой, аз как съм и как се чувствам със счупените ребра. Тогава разбрах, че името му е Ивайло В., но не се сещам фамилията му. Най-лошото е след всичко това да се чувстваш сам в тази война. От постовете във фейсбук получих подкрепа и от сърце съм благодарен на стотиците  хора, които ме подкрепят“ – разказа Станимир Иванов – Миро. „Доста хора са съпричастни към инцидента, който преживях и супер много ме изненада“ – сподели още той.

Возилото, което е управлявано от бияча на Станимир Иванов е било синьо на цвят, пикап „Mitsubishi“

Потърсихме официална информация от пресцентъра на МВР с въпроса защо пътният инцидент не е изнесен в информационния бюлетин и какви мерки са предприети по него. Оттам ни поясниха, че е налице отнемане предимство от страна на водача на превозното средство на пешеходна пътека, не е имало ПТП, затова не е предоставен инцидента в официалния бюлетин.

Според данните на пресцентъра потърпевшият е на 43 години, подал е жалба в РПУ – Самоков, че е бил бит на пешеходна пътека в Самоков, след като му е отнето предимство от водач на син пикап Ивайло В на 33 години. Той по данни на полицията не е криминално проявен. След подаване на жалбата, водачът на возилото е разпитан в полбицията и е освободен, а преписката е дадена в Районна прокуратура – Самоков. Събират се още сведения и се търсят свидетели – казаха още от пресцентъра на полицията. Потърпевшият е представил медицинско свидетелство, от което е видно, че има фрактури на две ребра, получени от нанесените удари от Ивайло В.

Самоковци очакват Прокуратурата да си свърши работата адекватно и да се вземат мерки, за да се предотвратят други подобни инциденти. „Шофьорът карал ли е бързо, защо не е спрял на пешеходната пътека, какво предвижда в такъв случай Законът, ще бъде ли спазен, ще се накаже ли нарушителят на Закона“ – питат хората в Самоков и са потресени от агресията на младия човек.

Десетки  приятели на Миро във фейсбук  го подкрепят и му пожелават бързо възстановяване. Самоковци определят Миро, като изключително добър и интелигентен човек.  Те настояват Миро да потърси правна помощ. 

„Аз самият нямам нужда толкова от възмездие, но само като си помисля, че от моето бездействие може да пострадат и други хора….“- споделя Миро