31 години от синия митинг на Орлов мост

Днес се навършват тридесет и една години от големия син митинг на 7 юни 1990 г. В началото на „Цар Освободител“ беше издигната една висока трибуна, от която говореха ораторите, а морето от хора покриваше цялото пространство на ‘Орлов мост“ и по ‘Цариградско шосе“ стигаше до ‘Плиска“. После комунистите ни откраднаха победата на изборите на 10 юни, но на 7 юни беше прекрасно, един от най-хубавите спомени в живота ми! Поздрав на всички, с които бяхме заедно на 7 юни 1990 г.!“ – споделят участници в митинга на 7-ми юни 1990г.

В ранния следобед на 7 юни 1990 година множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, „Борисовата градина“, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на последния предизборен митинг на СДС – политическата партия, създадена шест месеца преди това от коалиции от партии, дружества и организации.

На 7 Юни 1990 година в София се проведе най-големият митинг на СДС, който събира над милион.

Провежда се преди първите демократични избори в България, като изпълни пространството между „Орлов мост“ и голяма част от тогавашния булевард „Цариградско шосе“.

Митингът на надеждата бе помрачен впоследствие от изборните резултати за Велико народно събрание, поради едни 500 000 мъртви души в списъците.

„Мечтите на вярващите, можещите и свободните бяха иззети впоследствие от фалшиво настанени псевдодемократи, доносници на ДС и обикновени мошеници.

За съжаление не само вече надеждата е на изчезване, но и сякаш още не сме се поучили от историята“ – споделят с днешна дата седесари.