30-годишният Радослав Златев извади кръста от Искъра на село Драгушиново

Той стигна пръв до християнския символ в надпревара с 10 младежи

 

Богоявление събра десетки жители на село Драгушиново край Искъра. Сред тях беше и депутатът от ГЕРБ Валентин Милушев, чиито родители са от Драгушиново. „Да са живи и здрави всички, да имат лични и творчески успехи, тези които се занимат с изкуство. Да са усмихтани и положителни“ – пожела Милушев.

Традицията на Йордановден в Самоковско идва именно от това село и е спазвана години наред като ритуал и обрадност.

На Йордановден водосвет в Драгушиново отслужи отец Петър. Кметът на селото, Георги Хаджийски, почерпи събралите се и поздрави всички. И двата бряга на реката бяха изпълнени с хора, дошли да поздравят смелчаците. Въпреки че температурата беше пет градуса, водите на Искъра бяха ледени. Топлото време и почивният ден дадоха възможност на много хора да дойдат на Богоявление в Драгушиново.

След празничния благослов на отец Петър кръстът беше хвърлен в реката. Пръв до него стигна 30-годишният Радослав Златев.

За „Самоков инфо“, след като излезе от водите, сподели, че посвещава успеха си на своето семейство. Сияещ от радост той допълни още преди ритуала, че е сигурен, че ще успее за извади кръста. Пожела си здараве, здраве пожела на семейството си, на брат си, който е в Англия и на всички хора.

Борислав участва за пръв път в ритуала. Преди години се върнал от Англия. „Ради е изключително трудолюбив, честен и отговорен. Има ферма и е едно от най-добрите момчета на Драгушиново“ – споделиха IMG_1992 местните хора.

 

Отец Петър прогнозира, че както е хубаво времето на този ден, годината ще е хубава, а всяка следваща ще е още по-добра. „Да бъде благословена годината“ – пожела отец Петър.

„Миналата година пожелах щъркелите да донесат повече бебета в Драгушиново. Донесоха девет. Пожелавам през тази година да бъдат още повече. Миналата година в Драгушиново имаше направо бейбибум. Драгушиново има бъдеще и пожелавам тези дечица, които се раждат тук, да пазят традициите на селото, които сме ги пазили в продължение на хилядолетия. Да не ги дават на никого – нито на Самоков, нито на София, нито на никой друг“ – сподели кметът на селото и щедро разля чевено вино за всички.

„Днешният ритуал съществува в Драгушиново още от християнизирането на селото – ритуално освещаване на младите семейства във водите на река Искър и тази традиция и я пазим като нещо много свято за нас“ – допълни още Георги Хаджийски.

 

Сред куражлиите за кръста бяха Ивайло Зетов, както и Никола Петров, който извади кръста миналата година, той е ученик в ПГ „Константин Фотинов. Той сподели, че миналата година е била успешна за него и не е боледувал. В Искъра за кръста се надпревараха още Ники, Пепи, Иво, Наско, Теодор и други.

„Много съм щастлива, че синът ми извади кръста. Пожелавам му здраве, много е трудолюбив, отглеждаме животни. Имам още един син, който е в Англия и се надявам да се върне и да остане тука. Болно ми е, че е далече. Дано децата ни се върнат в България, защото празници без деца не са празници“ – сподели Марияна Златева – майка на Борислав.IMG_1991

Празничното настроение осигури и специаното музикално оформление с българска народна музика и най-хубавите хора на Дико Илиев.

Наградата за Боби беше парична сума, връчена лично от кмета на селото. Златев сподели, че ще почерпи приятели.

Десислава Стоянова