30 години СДС. Сините в Самоков със спомени от миналото и нови цели за в бъдеще

СДС – това е партията, която промени България, припомни преди дни Румен Христов, председател на СДС.

„Синята романтика е в спомените на хората. Учредителите на СДС си поставиха за цел установяване на демокрацията, смяна на системата, присъединяване на България към ЕС и НАТО – това беше постигнато. СДС се учи от успехите, но и от грешките си. Убедена съм, че СДС ще върне позициите си. Една от нашите цели на местните избори беше обединение на дясното, но в Самоков, за разлика от други градове в България, не се получи. СДС обаче винаги е бил емблема на дясното пространство, остава и сега“ – бяха част от думите на Светлана Атанасова – председател на СДС – Самоков по време на среща на сините по повод 30-годишнина на СДС.

„В мазето на физкултурния салон на Гимназията се учредиха ДГИ – Движение гражданска инициатива и „Подкрепа“. След създаването на СДС на национално ниво, на 7-ми декември 1989г. като коалиция от неправителствени организации и възстановени стари партии, чиято цел бе отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България, започаха да се създават структури на СДС по общини, Координационни съвети. Тогава СДС беше коалиция от 15 партии от целия демократичен политически спектър, сред тях бяха Републиканска партия, Независимо дружество по правата на човека, Демократическа партия, БЗНС – Никола Петков – земеделската партия, най-изстрадала след девети септември и други“ – припомни част от историята Огнян Милев – секретар на СДС – Самоков.

„На 28 декември се взе решение да се създаде и общински Координационен съвет на СДС – Самоков, който се учреди в Дома на учителя. Тогава и двата етажа на Дома бяха пълни, Здравко Иванов беше председател и се взе решение ръководството да е на ротационен принцип, секретар, постоянен, беше Васил Коцев, а първи председател стана Митко Димитров, после бяха Емил Гълъбов, Севдалин Панев, Живко Лобутов. Здравко Иванов отговаряше за първите избори на СДС“ – сподели по време на срещата по повод 30 години СДС Огнян Милев, който е бил председател на СДС – Самоков от 15.09.91г. с мандат няколко години.

През 1997г. СДС в Народното събрание печели шест мандата от Софийска област срещу 2 на БСП. СДС имаше трима депутати от Самоков – д-р Александър Златанов, Илия Масларски и Петър Стоянов – това е една от най-големите победи за СДС в София област, от 8 мандата – шест за СДС.

По време на мандат 91г.-95 година в ОбС – Самоков СДС имаше 25 съветници, тогава Общинският съвет в града беше от 51 съветници. Председатели на ОбС – Самоков от СДС са били Чилингиров, Арангел Дамянов и Ирен Деянова.

СДС в Самоков имаше и избран кмет – Николай Китов от Гражданска инициатива, ДГИ беше член на СДС.  „Лили Кинина беше първото предложение за кандидат за кмет на Самоков, тя беше член на Координационния съвет, но тя си даде отвод, защото имаше номинация да бъде и кандидат за депутат.  В крайна сметка загуби и двете позиции. Залата беше страшно наелектризирана. Кандидат за кмет беше и д-р Андреев, който също си даде отвод.  От залата предложиха за кандидат за кмет да бъде номиниран Николай Китов. Той заяви, че щом има някои, които му се доверяват и подкрепят, е съгласен да бъде номиниран и да участва в изборната надпревара. Така първо Китов спечели хората в залата, а след това спечели изборите за кмет на Самоков и през 1991г. бе избарн със синята бюлетина“ – припомнено бе по време на срещата в Самоков.

Следват редица драматични събития за СДС, но въпреки всичко, позициите на демокрацията и християнски ценности са отстоявани и до днес от членовете и симпатизантите на СДС.

Десислава Стоянова