30 години от най-големия митинг в България

zx320y180_2186314

Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България. Той е свикан от Съюза на демократичните сили и е останал в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи.

На 7 юни преди 30 години СДС свиква митинг преди първите демократични избори в България, който изпълва пространството между „Орлов мост“ и голяма част от тогавашния булевард „Ленин“ – сегашния булевард „Цариградско шосе“.

В ранния следобед на 7 юни 1990 година множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, „Борисовата градина“, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на последния предизборен митинг на СДС – политическата партия, създадена шест месеца преди това от коалиции от партии, дружества и организации. СДС разпространява предизборен клип, в който се изтъква невижданата дотогава гражданска проява.

Емблематичният митинг преди 30 години продължи повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично избран президент на България –  покойният Жельо Желев, а сред музикантите са Щурците, Васил Найденов и Богдана Карадочева.

„7 юни 1990 – 30 години от деня на излъганите надежди!
Не съжалявам, че аз и моите приятели помагахме да си отиде комунизма.
Съжалявам, че бяхме наивни да вярваме, че е лесно да го направим.
Съжалявам, че помогнах на мнозина да дойдат на власт, да се самозбравят и да се възползват от излъганите ни илюзии “ – написа в личния си профил Евгени Михайлов

„Колко ентусиазъм и надежди вложихме, как искахме, как вярвахме…но, за съжаление Байганювщината надделя…и , с риск да обидя някого,за стотен път беше кажа: потвърдихме максимата,че на проста нация не й трябва демокрация..жалко, такава нация се оказахме …“ – пишат в коментари привърженици на синята идея.