27-ми май – Международен ден на спешната медицина

Уважаеми колеги,

Честит 27-ми май – Ден на спешната медицина

27-ми май e Международен ден на спешната медицина, съгласно решение на Европейското дружество по спешна медицина от 2017г. На този ден в световен мащаб се популяризира ролята на добре организираните системи на спешна медицинска помощ за спасяването на пациентите и намаляването на инвалидността след спешни състояния.

Кой би очаквал, че ние ще бъдем цяла година на фронтовата линия във война с една унищожителна за човечеството пандемия? В продължение на месеци ние прнебрегвахме, собствената и на семействата си безопасност за да спасяваме пациентите си. Неимоверният стрес, близостта с заразата, извънредните и натоварени дежурства, доведе до това много от нас да се заразят и преболедуват тежко COVID-19. Незабравими наши колеги загубиха живота си в битката със заразата. Няма спешен медик, който през последните месеци да няма симптоми на бърнаут и да не се е сдобил с усложненията му като хипертония, сърдечно съдови инциденти, депресии и т.н.

Пандемията разкри слабостите на системата на спешната помощ във всяка държава, като българската спешна помощ не прави изключение. Закъснялата диагностика и лечение, липсата на информация в реално време за свободни места, доведе до продължително пребиваване на пациенти в спешни отделения и санитарни коли до хоспитализацията им. Независимо от свръхнатовареността на системата с болни от COVID-19, ние се грижихме безотказно и за пациентите с други остри спешни или декомпенсирали хронични състояния.

Денят на Спешната медицина е повод за обществен дебат как да променим системата за спешна медицинска помощ, за да я направим по-устойчива на пандемии, по-добре осигурена с персонал, защитни облекла и апаратура.

Денят на Спешната медицина е повод да сведем глава пред загубилите битката с COVID-19 наши колеги – лекари, медицински специалисти, шофьори, санитари и парамедици от ЦСМП и спешните отделения в страната.

Денят на Спешната медицина е повод за пореден път да заявим на пациентите си:

„Винаги сме до Вас

Дори в делник и празник,

Дори през деня и през нощта,

Дори когато е много топло или много студено,

Дори ако сте на отдалечено или недостъпно място,

Дори когато е много опасно за всички други,

Дори когато Животът идва или си отива,

заради Живота винаги сме до Вас“

От името на УС на НАРСМП ми позволете да Ви поздравя с празника и да Ви пожелая много здраве, семейно щастие и още много спасени човешки животи.

Надяваме се до всеки ФСМП и спешно отделение да стигнат плакатите, символизиращи нашия празник и нашата битка по време на пандемията.

27.05.2021г.

От УС на НАРСМП, гр. София, член на Европейското дружество по спешна медицина