22-годишният Иван Георгиев извади Богоявленския кръст в Драгушиново

Традицията на Йордановден в село Драгушиново се спазва от древни времена и на 6-ти януари драгушинци се събраха на моста над заледените води на река Искър, за да подкрепят най-смелите и калени младежи от селото. Отец Петър Стоименов отслужи водосвет и поведе смелчаците към реката, за да се впуснат в надпреварата за светия символ.

Иван Георгиев, минути IMG_3390след като извади кръста, сподели, че посвещава успеха си на своето семейство и най–вече на своята съпруга, Памела, от която до дни чака рожба. Сияещ от радост, той допълни, че още преди ритуала бил сигурен, че ще успее за извади кръста. Пожела здраве на семейството си и на всички негови приятели и самоковци. Иван участва за четвърти път в ритуала. По професия е елтехник, работи в София. „Иван  е изключително трудолюбив, честен и отговорен и е едно от най-добрите момчета на Драгушиново и Злокучане“, споделиха местните хора. „Много съм щастлива, че съпругът ми извади кръста. Пожелавам му здраве, много е трудолюбив, мил и грижовен съпруг и с радост чакаме дете“, сподели Памела.

“Кръстът замръзна” – сподели развълнувано отец Петър Стоименов и добави, че пожелава на всички здраве, мир и благодентствие. “Ако Йордановден е студен, според поверието годината ще е много плодородна” – добави още отец Петър.

Кметът на селото, Георги Хаджийски, благодари на всички, които са му помогнали за организацията, както и на всички, дошли на брега на Искъра, а на най-смелите, които се окъпаха в ледените води, пожела да се сбъднат мечтите им. Хаджийски почерпи събралите се с червено вино, луксозни бонбони. Той прогнозира, че както е студено времето на този ден, годината ще е хубава, а всяка следваща ще е още по-добра. „Да бъде благословена годината“, пожела Хаджийски и добави:

Сред куражлиите, за да извадят кръста, в ледените води се хвърлиха Антон Тренев, Ивайло Хаджийски, Иван Георгиев, Йордан Йорданов, Тодор Вътков и други. След местните влязоха и гостите.

Според правоIMG_3388славния календар празникът Йордановден е посветен на кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето Благоволение”. Оттук и названието на празника.

IMG_3395
Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.
На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмIMG_3398ет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с “нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.
От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
Поверия за Йордановден
Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.
Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.
Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.
Според народното поверие през нощта срещу богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае.

Йордановден имаше и в Продановци

„По случай днешния празник “Богоявление” спазихме традицията със хвърлянето на Кръста в реката под “Ридо”. Шестима смелчаци от селото скочиха в ледените води в битка за дървения кръст пред погледите на събралите се жители и под звуците на гайди“ – сподели кметицата на село Продановци.

Най-бърз се оказа Любослав Благоев, който се съревновава заедно с Митко Ковачки, Васко и Ангел Млекарски, Георги Иванов и Димитър Керефеин.
За победителят имаше и парична награда.
„Благодаря на отец Михаил за хубавата служба и на Георги Млекарски и Мариян Даганов за преграждането на реката. Честит празник! Пожелавам много здраве и благоденствие на всички и благодаря на младежите, взели участие!“ – добави още кметицата на село Продановци.