20 години отбеляза в.”Седмица” в Деня на независимостта

Светлана Атанасова – общински съветник от Реформаторски блок: „Съхранете и следвайте завещаното от предците ни“ – каза тя в поздравителния си адрес

В Деня на независимостта на България 22-ри септември в.”Седмица” покани читателите, децата и приятелите си, за да отпразнуват заедно 20-тия рожден ден на медията. ” В съвпадението на датата има символика, защото в.”Седмица” е независима медия, която цени своите читатели повече от всичко и иска да бъдат информирани обективно” – казаха от в.”Седмица”. Празникът по традиция беше с мото “Нито едно неграмотно дете в Самоков”.

Поздрав към участниците и публиката на площада имаше от кмета Владимир Георгиев.

Поздравителен адрес имаше и от Светлана Атанасова – общински съветник от Реформаторски блок. “Преди дни отбелязахме друга знакова дата от българската история – Съединението на България и Източна Румелия. Това дело не би било завършено без признаването на страната ни за суверенна. На 22 септември 1908 година, в старопрестолната столица Велико Търново, в църквата „Свети Четиридесет мъченици”, българският княз Фердинанд прочита Манифест за провъзгласяване независимостта на България. С този исторически акт се отхвърля васалната ни зависимост от Османската империя. Княжество България става суверенна държава, начело с цар Фердинанд.
Хилядолетната история на нашата държава, настоящето и бъдещето й, поставят пред нас отговорността да работим заедно за свободна и демократична България. Обединени около каузата България можем да постигнем успех. На младите хора пожелавам да съхранят и да следват завещаното от предците ни” – бе част от поздравителния адрес на Светлана Атанасова.

Първи на сцената се качиха чаровните малки мажоретки от Детска градина “Зорница” с ръководител Емилия Джупанова.

Бе дадено начало на рисуването, старт на лекоатлетическия крос под ръководството на Константин Чифлиджанов и Димчо Маринов. Започна и риболовът, който се проведе по традиция при Червения мост.

Още едни мажоретки, но по-големи, от НУ “Петър Берон” поздравиха с танците си. Техен ръководител е Иванка Ласкина. Албена Ихтиманска – главен библиотекар обяви кои са най-четящите деца от Самоков. Наградите връчи кметът Владимир Георгиев. Яна Йовева през лятото е предпочела книгите, вместо игрите и бе наградена с таблет. Подаръци получиха още Никол Макавеева, Валентин Георгиев, Теодор Петров, Таня Георгиева, Ян. Гайдарова. Силно впечатление на библиотекарките с интереса си към книгите е направил и 6-годишният Калоян Игнатов, който споделил, че се научил да чете самичък.

На сцената се качи известната чаровна певица от Читалище “Младост” – Маргаритка Бочева. Тя изпълни няколко бългаски и руски песнички.  “Медени звънчета” също бяха подготвили страхотен подарък за всички. Много аплодисменти имаше за тях и ръководителката им Даниела Георгиева. Мария Грозданова от читалище “Младост” изпълни “Рече мама да ме жени”. Пламен и Даниел Димитрови представиха Младежкия дом с “Тук съм се родил” и рецитал за Самоков. Пламен и Даниел бяха придружени от родителите им и получиха и тяхните, и на побликата поздрави. Най-добрият състав от  Говедарци с ръководител е Стоян Димитров впечатли с визия и народни танци.

Участваха и момичетата от Група за спортни танци “Съншайн” от Младежкия дом с ръководител Невена Чупетловска. Натали Николова от Читалще “Младост”поздрави с “Малка мома цвете брала”. Сред индивидуалните изпълнители бе и Дая Касабова. 3-годишният Мишо поздрави с химна на България победителите в лекоатлетическия крос.

Музикантите на Георги Машов – Ирена Рогачева, Димитър Рогачев и Мариян Минчев поздравиха с едни от любимите български мелодии на акордеон.

На финала имаше хора с Танцов състав “Самоков” с хореограф Станислав Крумов – “Китка по нашески” и “Четворно”.

Танцьорките от Доспей с ръково100_5418дител Теменужка Ковачка поканиха всички на площада на хорото си. Фолклорният състав е известен в цяла България и има сериозната подкрепа на секретаря на читалището в Доспей Елена Ковачка, която ги придружаваше и на празника на 22-ри септември.

Наградите на победителите в лекоатлетическия крос връчи лично заместник-кметът Люба К100_5422ленова. Стартовете бяха в няколко въ100_5424зрастови групи – мом100_5429ичета 2008-100_5421100_54232007г., момчета 2008-2007г., момичета 2006г.-2005г. , момчета 2006-2005г., момичета 2004г.-2003г. и момчета в същата възрастова група.

 

Десислава Стоянова