170 години от рождението на Христо Ботев

Днес се навършват 170 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев (6 януари 1848 г./25 декември 1847 г. по стар стил – 1 юни 1876 г.). Той живее само 28 години

 

Христо Ботев е роден в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. В ранните си години учи в Карлово, Калофер и Одеса. Впоследствие известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

Когато през 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда“, редактиран от Петко Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев – „Майце си“. В края на 1867 г. заживява в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „Дунавска зора“. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен след застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно – като сътрудник и съредактор на революционния орган. Работи актовно като журналист и под негова редакция излиза новият орган на революционната партия – в. „Знаме“.

Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой на четата. Привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Тържествата за 170-годишнината от рождението на героя започнаха още вчера в родния му град – Калофер. Днес те ще продължават с митинг-поклонение в мемориалния комплекс „Христо Ботев“ и полагане на „Гирлянд на славата“ пред паметника на националния ни герой.

В София тържествена церемония ще има в 13:00 ч. пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина.

Вчера, по повод годишнината, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Общонародната фондация „Христо Ботйов“ Боян Ботйов валидираха пощенско-филателно издание на тема „170 години от рождението на Христо Ботев“.

Пощенската картичка има колекционерска стойност, тъй като пресъздава за пръв път портрет на Ботев, нарисуван от известния български художник Александър Поплилов.

Част от събитията, посветени на годишнината, е и откриването на мраморен бюст на Ботев, дело на скулптура Йордан Кръчмаров, във фоайето на Музея за история на София.

В 11:00 ч. Община Стара Загора и Старозагорският гарнизон организират тържествен общоградски ритуал за полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Ботев в парк „М. М. Кусев“. Час по-късно, в парка до комплекс „Езерото“, свещеници от Българската православна църква ще извършат водосвет и освещаване на бойните знамена на формированията от гарнизон Стара Загора.

На 18 януари в Народното събрание ще бъде учреден Национален инициативен комитет за честване на 170 години от рождението на Ботев, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Предвидено е през цялата 2018 г. в цялата страна да има събития в памет на революционера.