100 деца откриват сезона на „Научи се да караш ски“ в Боровец

По инициатива на Българска федерация по ски 100 деца от първи до четвърти клас от оббщина Самоков ще направят първите си стъпки в ските на Боровец по програмата „Научи се да караш ски“ днес. Момчетата и момичетата ще преминат 4-дневно обучение, като заниманията ще се водят от най-опитните инструктори по ски и сноуборд“.

Инициативата е на Българската федерация ски, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, науката и младежта и се осъществява за шеста поредна година.

Момчетата и момичетата от ОУ „Кирил и Методий“ и от ОУ „Авксентий Велешки“ ще се научат да карат ски , ще участват и в състезание, като първите се класират за финалната надпревара по програмата на писта „Иглика“.

„Научи се да караш ски“ дава възможност на всички момчета и момичета да научат азбуката на ските. Програмата включва и ученици от домове за деца, лишени от родителски грижи. По този начин тя помага за интеграцията на децата в неравностойно положение и за преодоляване на изолацията им. В десетгодишната си история тя обхвана 30 000 ученици от 1 до 4 клас, като започна със занимания в четирите основни ски центъра на България: София, Боровец, Банско и Пампорово. По-късно стигна и до други региони като Пловдив, Осогово и Беклемето.

През 2018 година „Научи се да караш ски“ се осъществява и със съдействието на регионалните инспекторати на образованието.