Щъркелче се удари в къща в Продановци. Институциите четвърти ден не реагират

 

Младо щъркелче се ударило в къщата на Димитрина Благоева от Продановци и не е успяло да излети, за да се върне в гнездото. С много усилия се правят опити да бъде спасено от Димитрина, но вече четвърти ден нито една институция, от която е потърсена помощ, не е реагирала.

Димитрина се опитва да го храни и със спринцовка му дава вода, но предишните няколко дена не е поемало, едва днес е успяла да му даде цаца.

„Хранят се и пият вода по специфичен начин и съм много обезпокоена. Трябва да бъде в естествената си среда, да бъде върнато в гнездото. Поставих го на покрива на банята, за да е по-близо до родителите му, поне да го виждат…“ – споделя добрата жена от село Продановци.

Звъняла е в РИОСВ – София, но й казали, че трябва да се изчака, защото засега нямат възможност да дойдат. Били идвали друг път и се оказвало, че само се разкарват, защото птиците излитали.

Заместник-кметът на Самоков В. Сайменов казал, че вишката на Общината е заета, защото се прави осветелние за Чакъровите празници. Обещал да прати вишката, но явно четвърти ден това не се случва, заради други по-важни мероприятия.

„Димитрина е добра жена, много трудолюбива. И друг път е спасявала щъркели в Продановци“ – коментират в селото.

„Ужасяващо е бездействието на институиите“ – добавят местните и очакват някой да реагира. Преди часове бе подаден сигнал и до кмета на Продановци Емилия Драганова.

Десислава Стоянова