Ще има ли рибна ферма в Нисък Боровец?

Постъпило е инвестиционно намерение за изграждане на рибна ферма в Нисък Боровец – съобщиха от Общината.

Както писа сайтът „Самоков инфо“ на 08.09.2016 г. от 14 часа в Общината, стая 427 ще се проведе обществено обсъждане  за „Проект за изменение на Общ устройствен план на “Курортно туристическа локализация “Самоков- Боровец- Бели Искър” в ядро “Нисък Боровец 1100″ по отношение на поземлени имоти №65231.917.469 и №65231.917.517 в местността “Луковица” в землището на Самоков.

„Според сега съществуващия план, теренът е отреден за ваканционно селище. С приемането на промените, ще бъде обособено място за рибна ферма. Обект на промяната са два частни имота, като инвеститорът „Рибна ферма” АД предвижда там да се направи стопанство за производство на сладководна риба, предимно пъстърва“ – казаха още от общинска администрация за медиите.

Към инвестиционното намерение е приложено подробно описание за всички съоръжения, които ще бъдат изградени – открити басейни, производствени халета, риболюпилни, склад, както и посетителски център. Производството на риба ще се съчетава с познавателно-развлекателни функции, като за целта комплексът ще бъде достъпен при определен посетителски режим. Предвижда се рибен ресторант и магазин за риба.

„Предвижда се и изграждането на рибарско селище с оригинални дървени къщи, като ще има възможност за упражняване на любимото им хоби“ – съобщават още от Общината.

След общественото обсъждане проектът ще се обнародва в държавен вестник и ще се гласува от съветниците.