Тъжна 50 годишнина. През 1974 бше пометена красивата стара гара в София, проектирана от Богдан Прошек

На 6 септември 1974 г. е открита новата Ценгрална сграда в София. Първоначалната сграда на гарата, проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков, е открита на 1 август 1888 г. Тази стара сграда на гарата е напълно разрушена на 15 април 1974 г.и се строи нова по проект на арх. Милко Бечев. Декоративното оформление в главното приемно хале на стената над касовите гишета с металопластика на 200 кв. м. е на художника Иван Кирков.

Монтирани са 24 ескалатора, внесени от СССР. Гарата е с 6 покрити перона и чакални с 500 места за сядане, имало е киносалон и салон за събрания. За информация на пътниците гаровият район е озвучен с радиоуредба, която включва 1 300 високоговорителя.

На 23 февруари 1971 г. е направена първата копка за новата гара от тогавашния министър на транспорта Григор Стоичков. На 15 април 1974 г. е съборена последната, западната част от старото приемно здание. На 6 септември 1974 г. е открита за експлоатация новата Централна гара София.

Приемната сграда е проектирана от „Транспроект“ – София с главен проектант арх. Милко Бечев, а строителството е извършено от СО „Трансстрой“- І-во строително. Предгаровият площад е проектиран от арх. Олга Станева и Снежана Даскалова, построен от СО „Инжстрой“. През светлата надземна част от малкия шадраван е монтирана 34-метрова бронзова статуя на майка и дете , чийто автор е проф. Величко Минеков.

На 1 юни 1975 г. е пуснат в експлоатация и вторият етап на гарата. По време на строителството началник на гарата е чешкият възпитаник Георги Бойкин. Приемната сграда на гарата има 5 блока с 2 подземни и 3 надземни етажа с 365 помещения. Разположените по дължина паралелно 36 Х-образни колони, върху които лежи покривната конструкция, са съчетани с алуминиева дограма, стъкло и бял мрамор.

Източник ФБ