Тодор Живков създава работнически отряди, отваря „Белене”, изселва хиляди

След Унгарското въстание Живков създава работнически отряди, отваря „Белене” и изселва хиляди

От страх да не се случат събития като унгарските Тодор Живков и Политбюро нареждат през 1956 г. да се предприемат  мерки срещу българското общество.
Веднага след Унгарското народно въстание през ноември 1956 г., смачкано от съветските войски, Политбюро на ЦК на БКП, начело с Тодор Живков, взима редица мерки от страх подобни събития да не се развият и в НРБ и да застрашат тоталитарното управление на комунистическата партия.

Това разкрива решение „Б” (секретно, б.а.) на Политбюро на ЦК на БКП от 17 ноември 1956 г., препис от което desebg.com публикува онлайн.

Преписът е запазен в архивна на ДС, тъй като има пряко отношение към репресивния апарат на БКП.

Със секретното решение (Политбюро кодира секретните си решения като „Б”, а явните като „А”, б.а.) е увеличен броят с 1500 души на Вътрешни войски, които са пряко подчинени на МВР-ДС. Наредено е те да бъдат въоръжени с танкове и  гранатомети.

На следващо място Политбюро създава въоръжени доброволни работнически отряди и определя тяхната подготовка и обучение.

На трето място Политбюро се разпорежда концлагерът „Белене” отново да бъде отворен, след преустановяване на дейността му в края на 1953 г., като в него бъдат въдворени „най-опасните за реда и сигурността на страната вражески елементи”.

Не на последно място по значение Политбюро решава да започне масово изселване на „ония капиталистически и кулашки елементи, за които има данни, че работят против народната власт”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

Христо Христов desebg.com