Таксиметровите шофьори ще плащат 600лв. данък

На вчерашната сесия по докладна на администрацията Общинският съвет допълни Наредба № 13 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Самоков, като прие нова точка 8 към чл. 2, свързан с данъка върху таксиметров превоз на пътници. Той влиза в сила от 01.01.2017г. Годишният размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници ще бъде 600 лв.

По време на заседанието съветникът Васил Зашкев предложи сумата да бъде 400лв. “Със тези суми не може да подобрим бюджета. Говорим за подкрепа на бизнеса, нека да не е само на думи” – апелира Зашкев. Валентин Милушев пък предложи сумата да бъде 300лв. И двете предложения бяха гласувани, но не събраха необходимите гласове и бе прието предложението на администрацията.

По думи на таксиметровите шофьори в Самоков досега годишно са плащали по около 300 – 400лв.  „То и така нема кой да се вози, работа няма, не е като преди. Сега с тази сума ни напъват допълнително“ – споделиха таксиметрови шофьори от Самоков. „Тарифата сега на качване е 1,50лв., сигурно ще се повиши. Говори се да стачкуваме“ – допълниха още шофьорите на таксите в града. Возим на три лева или на два лева, ние не возим на реалната цена, ако возим на реалната цена до „Възраждане“ ще возим на три лева. С новите правила и повишение  ще можем да си плащаме само осигуровките и ще се молим да не се чупят колите. Преди имаше респект към нас, сега никой не ни зачита. Частни коли паркират на наште места, нямаме стоянки, на които да не ни пречат частните коли, а плащаме данъци. Веднъж на Боровец пишат 10 паркоместа, после пет, а като дойдат морските полицаи, почват нови правила. Ние сме последната дупка на кавава“- споделиха Л. Калковски и колегите му.