Собствениците на кучета и котки трябва да бъдат отговорни. Д-р Радослав Драгоманов, управител на Центъра за бездомни животни, пред сайта „Самоков инфо“

Отскоро в Самоков работи Центърът за бездомни животни. Стартът на дейността започна с трудности, защото животните в града и в селата без дом са много и не може да бъдат прибрани за лечение и кастрация веднага в Центъра. По правило в него се кастрират само бездомни животни, лекуват се, ако има нужда, след това, ако не бъдат осиновени, се връщат на улицата, където местната общност трябва да проявява хуманност, да ги храни и обгрижва.

С кастрацията на бездомните животни проблемът постепенно ще се реши, но е необходимо всички събственици на котки и кучета да не ги изоставят –  и тях, и потомството им. За правилата в Центъра за бездомни животни разговаряхме с управителя му д-р Радослав Драгоманов. Той работи в Центъра в екип с д-р Димитър Иванов и стажанти, сред които младата ветеринарна лекарка Мартина Стайкова, която също с много грижа и любов се отнася към четириногите обитатели на Центъра. Вкъщи също има свои домашни любимци. „Всяко начало е трудно, но нещата постепенно ще се променят. Основният проблем в Самоков и селата са некастрираните кучета и котки. Популацията се увеличава и не може да бъдат обгрижвани. Ние не може да приберем всички завинаги, принципът е „Кастрирай и върни“ – заяви д-р Мартина Стойнова.

Екипът ветеринари прави големи усилия да обхване в цялост проблема. Част от него са отношението към бездомните в общността, правилата, които важат за всички, включително за доброволците, и на първо място, разбира се кучетата, чийто очи гледат тъжно към входа с надежда клетката да отвори най-после техният човек, който да ги отведе към истински дом и спокоен живот.

Д-р Радослав Драгоманов е ветеринарен лекар с 24 години практика. Завършил е през 2 000 година Тракийския университет в Стара Загора. От тогава до сега се занимава с лечебна дейност основно на кучета и котки.

Д-р Драгоманов, сигурно познавате добре проблемите с бездомните в Самоков и селата. Откъде може да се започне, за да се решат поне част от тях?

-Познавам много добре проблемите с животни на територията в целия Самоковски район. Проблемът е доста сериозен. Необходимо е собственците на животни да проявяват хуманно отношение. Потребно е да бъдат задължени да си чипират животните. Микрочипът е нещо много важно! Това е идентификация на животните, казано по друг начин –  това е както егн-то при хората. Всеки номер на чип е уникален и въведен във ветеринарната система, ако кучето е изхвърлено, може да бъде открит собственика. Една от причините за проблема е изхвърлянето на кучета и котки.

-Това е много лошо, защото на улицата, а често и в гората, където ги изхвърлят, те не оцеляват. Вашите наблюдения какви са?

-Масова практика е – взимаме си куче, всички му се радват, но кучето расте, става на 4 – 5 месеца, еуфорията на децата минава, то става безинтересно и семейството се отървава от него.  Ако е спазен законът, и е чипирано, може да се види кой е собственикът. Така той носи отговорност. Това е идеята на чипа.

Важна ли е кастрацията?

-Кастарцията също е много важна. Освен всички положителни последствия, собствениците на кастрирани животни са освободени от данък. Решава се и основният проблем с изхвърлянето на животни. Няма нежелано потомство, което обикновено се оставя на улицата и се обрича на смърт.

Колко време може да остане едно куче в приюта?

-На всяко куче, което постъпва в приюта, се правят тестове за пет заболявания – за бруцелоза, ерлихиоза, дирофилариоза, лаймска болест и анаплазмоза. От петте 4 са общи за човека и животните. При постъпване в Центъра, се правят тези тествове, животните се кастрират, а тези които са болни, започваме да ги лекуваме. Важно е да се знае, че приютът не е дом. Няма как кучето да остане при нас повече от 2 седмици. Наблюдаваме го до следоперативния период и до 2 седмици, ако не бъде осиновено, се пуска на местата, от които е взето. Някои от сигналите са, че животните пречат и се създва социално напрежение, но отношението трябва да бъде хуманно. В центъра се кастрират само бездомни животни. Собствениците на животни има къде да ги кастрират, в Самоков има няколко ветеринарни клиники. Собственицете на кучета и котки трябва да бъдат отговорни и да не изоставят животни.

Коя болест се среща при кучетата, които дойдоха при вас от Самоков?

-Най-често от Самоков идват с ерлихиоза. Лекуваме ги 28 дни. Сутрин и вечер се дава антибиотик. След като бъдат излекувани и кастрирани, се ваксинират, прави се чип и се подготвят документи, включително международен паспорт, за да може да бъде осиновено, включително и в чужбина.

С какво могат да бъдат полезни самоковци за приюта? От какво имате нужда?

-Общината е осигурила всички тестове, средствата за лечение и ваксини, както и храна. Най-важното е да се съдейства кучетата да бъдат социализирани да свикнат да бъдат водени на повод и да се помогне да намерим домове на кучетата. Това е най-важно – да се намери дом. Имаме пълно съдействие от страна на кмета инж. Ангел Джоргов. Осигурена е денонощна охрана и двама гледачи.

-Кога може да се посещава Центъра?

-Доброволците имат право да идват в посоченото време – от понеделник до сряда, и в петък от 10 до 12 и от 13.30  до 16ч. В събота и неделя – от 10 до 14 часа, в четвъртък не се допускат доброволци. Трябва винаги да се има предвид, че имаме и малки кучета. Обитателите на Центъра може да се заразят, може да се внесат зарази, затова призоваваме доброволците да бъдат отговорни и при посещение в центъра да спазват инструкциите ни. Другото нещо е храненето. Остатъци от домашна храна или храна от никсък клас не са желани. Кучетата имат режим на хранене, а и смяната на храна от един вид на друга води до стомашно-чревни проблеми. Смяната на храна става постепенно, към старата храна се добавя 20 % от новата. Това става постепенно. Прехранването и смяната на храна от доброволците, води до проблеми.

Апелирам към собствениците на кучета и котки да кастрират животни си, има достатъчно клиники в Самоков. И да спазят закона, като поставят чипове.  Нека не се стига до абсурда да чуваме – помогнете на котката, болна е, тя е бездомна, падна от 5 етаж…Тук се прави кастрация само на бездомни животни, домашните любимци се поемат от колегите във ветеринарните клиники.

Каква храна може да е добре да носят доброволците?

-Доброволците можа да носят храна среден клас гранули и консерви. Когато идват доброволци, молбата ни е да не ги хранят. В неделя също е добре да идват доброволци до 14 да почистват клетките. Става въпрос за периода от 10 до 14 часа. Както и в събота, но до 14 часа. Пак апелирам обаче да не се хранят кучетата. За всяко куче служителите на Центъра са инструктирани за дозата. Има 10 клетки навън. Не искаме да изпадаме в ситуацията като в други места да се слагат повече животни в 1 клетка. Идеята е да се работи макар и по-бавно, но хуманно.

smart

младата ветеринарна лекарка Мартина Стайкова, също с много грижа и любов се отнася към четириногите обитатели на Центъра

smart

Гледачът Емо е обичан от всички животни