Слухове подплашиха Искровете

Кметове на села от Искровете са написали писмо до градоначалника. С него те настояват да не се допуска увеличение границите на Национелен парк “Рила”.

Директорът на ИПО НП “Рила”, Стефан Кирилов, обаче заяви пред медии от Самоков: “За пръв път чувам, че ще се променят границите на парка”.

Според слуховете в буферна зона щели да влязат землища над селата Бели Искър, Мала Църква, Говедарци и Маджаре, които граничат с прака. Хората в селата вече се притеснявали, че паркът пак ще навлезе в имотите им.

“Границите се свалят над селото. Доколкото разбрахме, става дума за т.нар. “буферна зона”. В Мала Църва зоната била над гората. Тримата кметове написахме писмо до г-н Владимир Георгиев” – каза кметът на село Мала Църква. “В него изразяваме несъгласие, защото хората от селата ще претърпят загуби” – каза още кметът на Мала Църква Ивайло Петров. Населението нямало да може да получава дърва за огрев, ще се намалят пасищата и т.н.

В селата обаче има и други мнения. Според Калоян Николов именно на буферната зона се разчита за опазване на биоразнообразието, на горите от изсичане и за спиране възможността за търговия с гората и със земята за строителство в Рила.

За офиицална информация се обърнахме към Дирекцията на парка в Благоевград. Всички източници оттам бяха изненадани от въпроса ни за увеличението на парковите граници и отрекоха истинността на слуховете.

Свързахме се и с директора на една от дирекциите в Национален парк “Рила” Стефан Кирилов. Той сподели, че е изненадан от въпроса ни, тъй като не е уведомяван за намерения, касаещи промяна границите на парка. “Другата седмица, ако ми изготвите запитване, ще ви подготвим официална информация и подробности. Проучете кой е първоизточник на информацията за увеличение на границите, аз подобно нещо не съм чувал и дори ме изненадвате. Ние прилагаме планът за управление, по границите на парка може да се произнася единствено МОСВ” – каза Стефан Кирилов.

Както е знайно, буферните зони се правят, за да предпазят околната среда, за защита на биоразнообразието, изискват планиране на туристопотока. По принцип създаването им среща съпротива.

През последните години в планината се наблюдава голям приток на хора. Много от пътеките вече се превърнаха в магистрали. За да ограничат рисковете за природната среда от Национален парк “Рила” около пътеката към хижа “Мальовица”, например, са поставени специални прегради за ограничаване местата за преминаване на туристи. Монтирани са нови информационни табели.

Десислава Стоянова