Силов трилър по самоковски в Боровец. Полицаи арестуваха 63 – годишна жена и я пратиха в ареста за 24 часа

В петък следобяд, около 4 и половина,  /18 октомври/ в центъра на Боровец, където обикновено е пълно с туристи и гости на курорта, се разиграва трагичен трилър. Възрастна жена, диабетичка, дребна на ръст, доста  слаботелесна, се опитала да спаси кучета от залавяне от служебни лица. Те повикали и полицията и по разпореждане на полицейски шеф, на място се явили двама полицаи от РУ – Самоков – В. Ст. и Г. Л.

Започнала ударна полицейска проверка, насочена към възрастната болнава жена, с поставяне на резки въпроси. С висок тон я питали за лични документи, най-ужасното последвало скоро – закопчали я с белезници, въпреки че жената започнала да плаче и да се моли на полицаите да не й увреждат ръцете, защото е пианистка и с тях си вади хляба. По думи на жената е била бутана по рамото. По думи на полицаите, те я попитали за лични документи. Тя им показала ксерокопие на лична карта и се оплакала, че не носи личната си карта, защото в Самоков цели 3 пъти е била жертва на обирджии, които отмъквали и пари, и документи.  Закопчаната с белезници възрастна, уважавана сред музикантите, пианистка от София, била заведена в РУ на полицията в Самоков. Завели я в Спешна помощ – Самоков. След посещението в Спешното в Самоков, е върната в полицията и е вкарана в ареста, в който престояла цели 24 часа. Въпреки, че по думи на старата жена, самоличността й е била потвърдена от нейната сестра.

На другия ден – събота, в публично заседание, се състоя разпит на жената, свидетели и двамата полицаи, извършили задържането и процедурите по ареста.

След ареста, на излизане от полицията, възрастната жена имаше уморен и видимо болнав вид. Пред съда сподели, че е приживяла голям стрес, че й е било студено, че не са й дадени лекарства, въпреки че е прекарала тежки болести и има диабет.

По случая има много въпроси, един от тях е  – за непредоставяне на лична карта при проверка от полицията, в арест ли попадат проверяваните? И друго – често МВР излиза с пиар – полицията – близо до хората. Така ли се осъществява службата на полицията в името на въдворяване на обществения ред и сигурността на хората?

„Не съм обиждала полицаи“ – заяви измъчената от големия стрес възрастна жена. И с просто око е видно, че една възрастна жена, диабетичка, не би могла да застраши здрави и силни български полицаи, пазители на обществения ред. Пред съда бе зададен въпрос дали полициаите са се легитимирали по законов ред пред проверяваната.

Потърпевшата 63-годишна жена сподели пред медии, че се чувства стресирана, изплашена, ужасена и унизена от това, че е била арестувана и е престояла денонощие в полицейския арест.

Където, по принцип, би трябвало да бъдат престъпниците, тормозещи хора, животни и институции в България.

Заради унижението и тормоза, на който е подложена, тя помоли да не публикуваме името и снимката й.

По надлежен ред всички институции ще бъдат уведомени за случилото се.

Същеверемнно от МВР е публикувана следната полицейска сводка:

„В ранния следобед на 18 октомври в ареста на РУ-Самоков попаднала жителка на София за извършени от нея непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. В курорта Боровец 63-годишната опитала да осуети полицейска проверка по удостоверяване на самоличността й, обиждала и ругаела полицейските служители, съзнателно пречейки им да изпълнят задълженията си по служба. Срещу задържаната била образувана преписка по Указа за борба с дребното хулиганство. С решение на съда извършителката е призната за виновна и й наложена глоба в размер на 100 лева“.

Десислава Стоянова