Самоковци: Само за 10 месеца новият кмет на Самоков инж. Ангел Джоргов преобрази инфраструктурата и изгради нов модел на отношение към населението

За пръв път в историята на Самоков кмет дава публичен отчет за свършеното през първата година от мандата си

Какво е направено за десеттe месеца управление на новия кмет на Самоков – лично кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов днес застана пред медии и даде пресконференция. Това се случва за пръв път в историята на Самоков – градоначалник да даде публично отчет за свършеното и до стотинка да докладва за похарчените средства.

„Ще бъда конкретен за това, което е свършено през първата година на мандата ми. Това стана възможно и благодарение на това, че макар и за кратко, имаше правителство, в което по изрично настояване на партия ГЕРБ към държавния бюджет бяха разчетени немалко средства. Първоначално над четири милиарда, сега са 6 милиарда лева. Доста средства дойдоха в Самоков и по европейски и оперативни програми, но пак благодарение на това, че беше държавна политика на правителството на ГЕРБ да се правят инвестиции. Изградиха се много обекти. Благодарение настояването наГЕРБ за община Самоков бяха разчетени 30 милиона лева, за които ние кандидатствахме“ – сподели кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов.  

*За община Самоков бе предвидено да се кандидатства за обекти на стойност 30 милиона лева, като условието, когато се искат пари за строителство, беше да има готови проекти с разрешение за строеж.

*През зимата подадохме проекти на стойност 4 милиона лева, до лимита от 30 милиона лева, придвижихме процедури и изготвихме нови проекти във ВиК сектора, училищна и пътна инфраструктура. За да може през юни месец да стартираме и да не загубим и стотинка от средствата от държавния бюджет,  изготвихме нови проекти.

***Към момента Община Самоков има подписани споразумения за 30 милиона лева с министъра на регионалното развитие, т.е. тези средства са ни гарантирани и по някои от обектите вече работим. Част от тези обекти са ремонтът на лекоатлетическата писта, изграждане на ВиК инфраструктура в Широки дол, ремонт на съоръженията на стадиона и друга спортна инфраструктура. Правим всичко възможно да развиваме и спорта в община Самоков. Ремонтирахме общински пътища, но повечето са в лошо състояние.

***Много се говори за развитие на малките населени места, но праз последните години е направено малко за селата. Наясно сме, че местната власт сме длъжници на селата. За два общински пътя вече имаме проекти, провеждаме тръжни процедури и за физкултурен салон за филиала на Училище „Неофит Рилски“, бившето „Петър Берон“. Имаме подписани споразумения, благодарение отново на настояването на народните представители от ГЕРБ Валентин Милушев и Младен Маринов.

***Насочени са много усилия към пътната и ВиК инфраструктура.

***Насочени са много усилия към пътната и ВиК инфраструктура. Успяхме да преасфалтираме цялостно над осем километра улици от общинската пътна мрежа, немалко улици са и ремонтирани. При това само за десет месеца работихме в абсолютно всички села, както и в Боровец и Мальовица, Белчин бани. Не пропуснахме населено място през строителния сезон. Наясно съм, че това е базисна дейност, но през миналите 4 години не е поддържана инфраструктурата. Във ВиК сектора сме с важни обекти също – с проекта в село Широки дол.

Средствата, които ние заделихме в бюджета, и които са значително повече от предходни години, имаме възможност да инвестираме двойно във ВиК мрежата, там където е голям проблем водоподаването – това важи особено за селата.

С новото строителство ще облекчим тези проблеми на хората. И по ВиК мрежата работихме във всички населени места, за да не се чувстват разделени хората, не сме се водили от това кметът от коя партия е, интересуват ни всички села, и мисля, че хората го разбраха.

***Знаете, че аз съм работил по изграждането на метрото. И проектът, и реализацията са успешни и се разви много през последните години, защото се правеше всичко в срок и се подготвяха проекти. Ние винаги имахме готовност да подадем проект. Една администрация трябва да има готовност да реагира веднага с проекти за различно финансиране – местно, държавно или европейско.

***Към момента сме възложили 12 проекта, на база на които ще се осигури финансиране. За сферата на образованието имаме решение за 3 физкултурни салони, три нови салони, да се изградят – в училище „Отец Паисий“,  в Професионална гимназия по туризъм – там средствата ще получат директно училищата, това са средства от Министерство на образованието и през МРРБ към бившето училище „Петър Берон“.

***През лятото работихме усилено по текущи и основни ремонти във всички училища и детски градини. Към момента изграждаме пристройка, която е и топла връзка между физкултурния салон и основната сграда на училище „Авксентий Велешки“.

***Вчера ми съобщи директорът на ОУ „Христо Максимов“, че сме спечелили проект и ще се направи нов покрив на училището.

***Относно социалните дейности – довършихме няколко площадки –  спортни и детски, направихме прекрасен ремонт на игрището при 16 блок в „Самоково“, направихме нова площадка при квартал „Езерото“.

***Подписахме договор и вече имаме милион и 600 лв. за реновиране на Дома за стари хора в село Ковачевци. Предстои да се сключи договор и за преустройство на училището в селото в Дом за възрастни.

***Направихме ремонт на две отделения в болницата със средства от „Карсива България“, в момента тече още един ремонт. С решение на Общински съвет за болницата бе  закупен чисто нов скенер.

***-Относно санирането – Община Самоков получи одобрение и ще бъдат финансирани за саниране сгради. Ние сме на финалната права по приключване на обществените поръчки за избор на строители за 15 жилищни блока. С тези дейности ще се промени градската среда, но и значително ще намалеят сметките за ток и газ на хората, ще и има енергийна ефективност.

***Като брой подписани споразумения ние сме едни от отличниците в България.

 Радвам се, че има разбиране от страна на Валентин Милушев и Младен Маринов по отношение на това, че санирането на хората трябва да е безплатно.

***Изграждаме в момента продължението на парк Крайискърец за около 1 милион лева. Целта е да подобрим градската среда, да изградим нови детски площадки и алеи.

***Почистват се корита на реки и дерета.

В годините, в които живеем, с екстремни климатични промени, работата по превенцията трябва да е на високо ниво. Работим в Самоков и в селата Ярлово, Ковачевци, Поповяне, Горни и Долни окол, в Широки дол, Ново село, Клисура, Шипочане. Ще продължим и в други села съвсем скоро.

***Създадохме и аварийно звено, което вече е и с необходимото оборудване, осигурени са и униформи на работещите в аварийното звено. Създадохме го за работа при бедствия и аварии. Имаме вече създадена организация, те ще се занимават и с почистване на канавки, ще имат и други задачи и дейности, които досега през миналите години са подценявани.

***Създадохме и колцентър, към момента сме готови да отворим и Контактен център. Даваме съвсем нова визия на общуването и взаимодействието на хората.

Надявам се и през следващата година от мандата ми, с помощта на държавата и хората от общината, да вървим само напред – заяви в заключение кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов.