Първият етаж на самоковската болница – ковид отделение

В самоковската болница са разкрити допълнителни легла за настаняване на болни от Ковид – 19, а целият първи етаж е ковид отделение – съобщи вчира управителят на МБАЛ – Самоков и председател на кризисния щаб в града д-р Красимира Ковачка.

Първоначално сектор ковид в МБАЛ –Самоков  бе към Вътрешно отделение, където бяха разкрити 10 легла, след това още шест. От тази събота новата заповед на министъра на здравеопазването д-р. Костадин Ангелов гласи, че минимум 10% от капацитета на болничните заведения трябва да бъде за лечение на болни от коронавирусна инфекция, т.е. 23 легла за МБАЛ – Самоков. Управителят д-р Красимира Ковачка допълни, че към момента в новооткритото Ковид отделение работят трима анестезиолози от Правителствена болница, инфекционист от ВМА и двама специализанти от МБАЛ – Самоков.

„В момента заболеваемостта е много висока и тези 23 легла няма да са достатъчни. Затова целият първи етаж на МБАЛ – Самоков, където до този момент бяха д-р. Жеков и д-р Фотева, е превърнат в Ковид отделение. А те са преместени на втория етаж в другото крило, за да се запази принципът да не се смесват потоците. Към днешна дата на 28 пациенти с положителен PCR е дадено лечение в самоковската болница. В момента на стационар са 16 болни, всички те са в добро състояние. Част от тях ще бъдат изписани ако нямат температура в продължение на три дни и имат два отрицателни RCR теста“ – поясни д-р Ковачка.

Общият капацитет на  Ковид отделението е 45 легла, в момента там са настанени 28 души.