„Политико“: Русия използва сърбин за проникване в евроинституциите

Руското разузнаване използва сръбски агент, за да проникне в институциите на ЕС и да разпространява прокремълски послания за войната в Украйна.

Това съобщава „Политико“, като цитира брифинг на западни разузнавателни служби.

В публикацията се говори за Новица Антич, описан като активен „агент на влияние“, работил в тясно сътрудничество с руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Наричан „агент на влияние“, през октомври 2023 г. той се срещнал с европейски служители в Брюксел, в частност евродепутати. Изброени са Виола фон Крамон-Таубадел (Германия, Зелените), Алесандра Морети (Италия, Социалисти и демократи), Владимир Билчик (Словакия, Европейска народна партия). В брифинга, според „Политико“, няма нищо, което да предполага, че те са знаели за връзките на Антич с ФСБ.


„Политико“ публикува текста си дни след като Новица Антич, задържан като председател на Военния синдикат на Сърбия заедно със заместника му и генералния секретар на профсъюза, са пуснати на свобода. Те бяха задържани на 27 февруари след обиски в домовете им, като на Антич е повдигнато обвинение за незаконно присвояване на средства.

Седмици преди това Антич обясни пред журналисти, че министерството на отбраната и генщабът на въоръжените сили оказват натиск върху сдружението му и поиска среща с президента Александър Вучич. Председателят на партията на Вучич (след като той подаде оставка миналата година) и министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че подобни съюзи на армията са „безсмислени“ и трябва да бъдат премахнати.

В брифинга се посочва, че Антич използва ролята си на ръководител на военния съюз на Сърбия, за да критикува сръбския президент Александър Вучич и високопоставени членове на въоръжените сили на страната. „Те използваха всяка възможност, за да насърчат руската пропаганда, свързана с войната в Украйна“, се казва в брифинга, като се имат предвид предвид срещи в Сърбия и страни от ЕС.

Още срещи

Антич, изглежда, е разговарял с представители на още два профсъюза в Брюксел – EUROMIL и EPSU, представляващи съответно персонала на въоръжените сили и държавни служители в ЕС. Обсъждани, според EPSU, са единствено синдикалните права. Според EUROMIL статутът на Сърбия на наблюдател в синдиката може да бъде прекратен в очакване на изясняване предвид информацията за връзки на Антич с Русия.

Източник: Дневник

https://www.dnevnik.bg/sviat/2024/03/05/4596861_politiko_rusiia_izpolzva_surbin_za_pronikvane_v/