Още починали с коронавирус днес, заразените вече са 1 652

Починалите лица, при които е установен COVID-19, станаха 78

 

Вече 1 652 са потвърдените случаи от началото на епидемията с новия коронавирус в България.

Само от сутринта днес са излезли още 20 нови положителни проби, съобщи  Националният оперативен щаб.

Общо 316 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения.

От тях 37 са в интензивни отделения и клиники.

 

824 от регистрираните случаи на коронавируса са на мъже и 828 на жени.

Медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция вече са 177.

 

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 52; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 24; Видин – 150; Враца – 10; Габрово – 6; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 69; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 33; Перник – 19; Плевен – 163; Пловдив –79; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 52; Смолян – 37; София – 743; Стара Загора – 38; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 16.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, станаха 78.

 

В УМБАЛ „Александровска“ е починал 82-годишен мъж. Пациентът е страдал и от хронична бъбречна недостатъчност и пиелонефрит.

В МБАЛ Враца е починал мъж на 69 г. от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Той е бил с цироза и мозъчно-съдова болест. В областната болница във Видин е починал 78-годишен мъж от дома за стари хора в Кула. Той е страдал и от диабет. В областната болница в Ямбол е починала жена на 55 г. с придружаващи заболявания диабет и хипертония.

 Д-р Кунчев коментира причините за смъртта на лекарката от Спешна помощ София с два отрицателни теста. 
Ако висрусът е слязъл към белите дробове и не е бил изчистен, не е отчетен от писиар тестовете.

Въпреки че е изписана след 2 отрицателни PCR теста, съществува възможност починалата д-р Нели Пандова все още да е имала коронавируса в тялото си. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира за NOVA, че ако вирусът е слязъл към белите дробове и не е бил добре изчистен, е възможно да го има, но да не е бил отчетен от PCR тестовете.

Д-р Пандова беше от първите заразени медици и работеше в Спешна помощ в София. Почина след рязко влошаване на състоянието си през уикенда. Преди това е била изписана от болницата и е продължила лечението си вкъщи.

Семейството на д-р Пандова е под карантина, а съпругът й също е медик в Спешна помощ. Оттам признаха, че все по-често пациенти застрашават екипите от линейката, тъй като се обаждат за помощ, но спестяват част от симптомите си.

„Имаме предпазни средства. Натъкваме се обаче на граждани, които не подават коректна информация за симптомите, заради които ни викат на адрес. Съответно не отиваме съвсем предпазени”, каза още Сунгарска.

Във всяка линейка за всеки един от екипа има шлем. Медиците се отзовават на сигналите с маски и ръкавици. Понякога обаче това се оказвало недостатъчно, категорични са от Спешна помощ.