Още една жертва на ковид 19 в Самоков

Още една жертва на коронавирус в Самоков за последното денонощие. Това е 62-годишна жена, без придружаващи заболявания. Тя е предпочела да се самолекува, докато заболяването не е излязло извън контрол. С нея жертвите станаха три, като две от тях са без придружаващи заболявания, самолекували се продължително време.

От РЗИ призовават гражданите да търсят лекарска помощ още при по-леки симптоми, което би ограничило усложнения, вследствие на заболяването.

За последното денонощие броят на положителните тестове е 15, с което броят на потвърдените с коронавирус от началото на извънредното положение стана 76. От всички, диагностицирани през последните две седмици, 17 са в болница, 39 са на домашно лечение, двама са излекувани, останалите са без симптоми, под карантина.

Продължава тестването и карантинирането на контактни лица на новоустановените случаи. Общият брой на поставените под карантина до момента е 179, като в тази бройка са и завърнали се от чужбина, както и контактни лица с отрицателен PCR.
Със заповед на директора на РЗИ София област д-р Златанов от днес се въвеждат противоепидемични мерки в 7-ми квартал за срок от една седмица. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка, след 7 дни ще се вземе решение за отмяна на заповедта или за удължаването й с още седмица.
За живеещите в квартала става задължително носенето на маски на закрити и открити обществени пространства, както и спазване на социална дистанция от 2 метра, като не се разрешава събирането на групи на повече от двама човека.

Забраняват се всякакви масови мероприятия и групови събирания. Засилват се мерките по хигиена и дезинфекция на обществени пространства.