Одобриха разходване на средства за обекти и заплати

По докладна записка от кмета Владимир Георгиев бяха гласувани  за утвърждаване компенсирани промени в бюджета на Общината и допълване списъка за капиталовите разходи за 2016г.  Увеличен бе планът в дофинансирането в „Образование“, с 115 914 лв.

Промяната е свързана с изпълнението на одобрен проект на Общината по Програма „Красива България“ за текущ ремонт на ОУ „Димчо Дебелянов“ в село Говедарци на обща стойност 299 871 лв. Съфинансирането от страна на община Самоков е 67 % от бюджета на проекта, т.е. 200 914 лв., като сумата се задели по следния начин. 115 914 лв. ще се осигурят от „Резерв за непредвидени разходи“, и 85 000 лв. от резерва за нерегулярни разходи в дейност „Общообразователни училища“.

Увеличен бе планът във функция “Здравеопазване“ с 50 000лв. Промяната е с цел финансово подпомагане на общинската болница «МБАЛ-Самоков» ЕООД. Прие се Общината да поеме разходите за жива охрана на сградата на болницата. По време на сесията взе думата д-р Димитър Панев. “Цитираната сума, 50 000лв., е солидна и неефективна за охрана. До момента, охранителните фирми наемат пенсионери и инвалиди, които не всяват респект у хората. Не е ефективна тази охрана с тази външна охранителна фирма. По-добре е да се помисли за охрана на всички сгради общинска собственост, което да стане с постоянно видеонаблюдение. И евентуално от една общинска полиция” – посъветва д-р Панев. В отговор кметът Владимир Георгиев каза, че Общината подготвя процедура за охрана на всички общински обекти. “Тези 50 000лв. не са охрана. Сега ще ви обясня защо е написано така в проектопредложението. Знаете, че имаше много оплаквания от болницта за ниски заплати. Държавата, когато увеличи минилалната работна заплата, на никой не каза откъде да се вземат тези средства. Вие знаете, че в болницата, в отделенията се получи едно изравняване между специалистите и тези, които са на минимална роботна заплата. Имахме доста срещи и доста оплаквания. Ние търсим легален начин как тези пари да ги отпуснем на болницата, затова сме написали, че ще бъдат за поддръжка на сградата и за охрана на самата сграда, която е общинска собственост. Но с тези средства ще се подпомогне фонд “Работна заплата” за болницата” – поясни градоначалникът.