Общината установи несъответствия на местата за паркиране на коли на инвалиди. Прави се нов проект за паркоместа за хора с увреждания

По сигнал през 2024г. е извършена проверка от общинска администрация на завареното положение и регламентираните нормативи за осигуряване паркоместа за инвалиди. Установено е несъответствие при изграждането на паркоместа за инвалиди. Както е известно, паркингите със Синя зона бяха оформени по време на предишните кметове на Самоков.

За да се поправи грешката на предишните местни власти, вече има нова проектна разработка за привеждане на съществуващите паркинг зони към нормативните изисквания, както и тези за обособяване на нови.

Предвижда се преподреждане на паркоместа, полагане на нова маркировка и монтаж на нова пътна вертикална сигнализация.  Към момента проектът се съгласува с КАТ София област.

За липсата на възможност за паркиране коли на инвалиди сигнализира и съветник по време на сесията на местния парламент, проведена този четвъртък. В отговор бе предоставена информация от кмета инж. Ангел Джоргов.

В отговора са цитирани и се напомнят правилата от всички документи от българското законодателство, които регламентират как и къде се поставят места за паркиране на коли на инвалиди. Една от разпоредбите е в чл. 22 на Наредба от 26 януари 2021г. за изискванията за достъпност и универсален дизайн в урбанизирана територия, за броя на достъпните места за паркиране на паркингите към сградите за обществено обслужване и т.н.

Според него за превозни средства на инвалиди трябва да се осигури най-малко едно място в паркингите с 10 места, най-малко две места на пракингите с 30 места, най -малко три места на пракингите с до 50 места, най малко 4 на сто на паркингите с повече от 50 места, най-малко 10 на сто от местата за паркиране в паркингите към сгради, предназначени за лечебни, социални, спортни и производствени дейности.