Нова придобивка за ОУ „Авксентий Велешки“ със средства на Министерство на образованието

Днес бе открит СТЕМ центъра в училище „Митрополит Авксентий Велешки“ . В новия център ще се изпълняват четирите елемента на образователната промяна -интегритет – физическа, архитектурна, техническа и образователна среда.

Бе отслужен водосвет от Архиерейския наместник отец Михаил Колев. Сред гостите бяха представители на местната власт в Самоков, Росица Иванова – началник на Регионалното управление по образование, проф. Кичева от Югозападния университет, експерти от инспектората, представители на строителния екип и на фирмата-доставчик на модерната техника за центъра, Зорница Страхинова от образователния сайт „Уча се“, партньори на училището, директори на учебни заведения от общината, преподаватели.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM.

Центърът предоставя всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено обучение по природни науки и информационни технологии в училище. Учениците ще се обучават в среда и чрез методи, близки до бизнеса и реалния живот.

В Самоков са одобрени проектите на две училища, от общо 50 -те одобрени за финансиране проекти в цяла България. Това са „Митрополит Авксентий Велешки“ и Гимназия „Константин Фотинов“, където предстои откриване на такъв център.