Криза за съдебни заседатели, наказателните дела може да блокират

Криза за съдебни заседатели е обхванала цялата страна, включително и Самоков. Информацията потвъждава изявление на съдебният кадровик Боряна Димитрова, която е получила редица писма от председатели на съдилища у нас заради дефицита на кандидати да упражняват тази дейност.

Според съдебния кадровик, мандатите на съдебните заседатели в по-голямата част от съдилищата в България изтичат в края на годината, но сериозен проблем се създава заради липсата на подадени документи от кандидати за съдебни заседатели в редица Общински съвети или пък желаещите да участват в правораздаването са „неприемливо малко“.

В тази връзка Димитрова предлага Съдийската колегия да предприеме мерки за разкриване и преодоляване на причините за проблема, като според нея, те могат да се крият както във високите изисквания към съдебните заседатели, регламентирани с последните поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ), така и в изключително ниското възнаграждение, което получават.

В чл. 73 от ЗСВ  е регламентирано възнаграждението им, което на ден се равнява на една двадесет и втора от 60 на сто от основната заплата съответно за районен съдия, за окръжен съдия и за съдия от военен съд, но не по-малко от 20 лв. на ден.

В случая, Боряна Димитрова е категорична, че решението на проблема с липсата на съдебни заседатели се нуждае от намесата на Съдийската колегия, тъй като „касае пряко правораздавателната дейност“ и има опасност от блокиране на разглеждането на наказателни дела. Като алтернатива Димтирова предлага да се измени Наредба № 7/28.09.2017 на ВСС в частта относно възнагражденията на съдебните заседатели или Колегията да апелира от името на съдебната власт „за законово участие на обществото в правораздавателния процес“.