Кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов и зам.- кметът инж.Петър Костов се срещнаха с ръководството на ВиК – София област и на „Софийска вода” АД

Двете дружества и Община Самоков обединяват усилията си, за да предложат работещо решение за намаляване на загубите на питейна вода по мрежата, от една страна и от друга – да се подобри водоснабдяването на Самоков.
За целта на изходите ще се монтират водомери, чрез които ще се осъществява ежедневен мониторинг, за да се изчислят загубите, а чрез монтиране на точкови кранове, ще се регулира налягането по мрежата.
За подобряване на водоснабдяването ще бъдат направени реконструкции и текущи ремонти по мрежата, които ще се извършват на етапи:
На първи етап ще се ремонтират кранове по довеждащия водопровод.
На следващ етап ще се направи реконструкция в градската част, с цел райониране на зоните за водоподаване и регулиране на налягането в тези зони.

Инж. Костов предложи на представителите на ВиК, за да не стоят с години прекопаванията по уличната мрежа, Община Самоков да извършва възстановителните дейности в максимално кратки срокове, след което да префактурира направените разходи към дружеството. Част от предложението включва оглед на съществуващите прекопавания и изготвяне на протокол, на база на който да се възложи възстановяване на настилката.


Кметът инж. Джоргов посочи, че ежегодно Община Самоков заделя средства за инвестиции във ВиК – сектора, като в рамките на тази година са предвидени два пъти повече средства, в сравнение с предходната.
Концепцията е тази сума да се увеличава всяка година, защото осигуряването на нормално водоподаване е приоритет в строителната програма.
Той подчерта, че е много важно институционалното сътрудничеството в сектора, за да се намери най-работещото решение за водоснабдяванетов Самоковско.