Как работят строителите по санирането на бл.19?

Читатели на сайта „Самоков инфо“ подадоха сигнал и споделиха тревогите си, свързани със санирането на бл.19 в кв. „Самоково“.

“Работници, извършващи санирането на блока 19 в кв.“Самоково“ в Самоков, работят без каски, без предпазни въжета, без жилетки. Освен това, вярно ли е, че има наети хора, които нямат трудови договори? Под проливния дъжд преди дни по скелетата, намиращи се на по няколко метра височина, имаше хора без обезопасителни колани. Тези хора не са ли изложени на опасност? Някой може да пострада така, както се случи преди време в други градове. Това означава ли, че фирмата има всички необходими сертификати за качествена, безопасна работа и контрол на отпадъците? – питат самоковци и живеещи в блока.

 

Някои от работниците бяха силно притеснени – „Моля ви, не ни снимайте. Правим най-доброто, на което сме способни”, казаха те. Мартин и Александър, провиквайки се от 5 етаж поясниха, че са без каски, понеже скелето над главите им служило за каски, т.е. ги предпазвало.

Друг работник сподели: “Аз съм се пазарил да работя на квадратен метър, засега уговорената сума си я получавам, а тези момчета, дето са без каски, са на надница 50лв. на ден“.

Работник, който се представи за Георги, сподели: “Аз съм отскоро на работа във фирмата с тримесечен трудов договор съм и съм доволен“.

Договор за Гаранция на  изпълнение от фирмата с всяко домакинство, засега не е предоставен – споделиха живеещи в блока. Жителите на блока се надяват да се ползват качествени строителни материали и да не се спестява при калкулиране в стойността на извършените ремонти – за апартаментите, в които вече са направени от самите собственици саниране и смяна на дограмата.

По думи на работници, на обекта работят около 13 души. Работниците споделиха, че част от техните колеги не са дошли днес на обекта да работят, понеже очакват да получат договорените финансови средства от фирмата. „Трима от работниците са от Стрелча, на които Лобутов  им е осигурил квартири и имат сключени договори“ – споделиха още работниците, но пожелаха имената им да останат в анонимност.

Според данни, за обществената поръчка с предмет „Изпълнение на инженеринг/проектиране, изпълнение на СМР и осъществяване на авторски надзор/ на многофамилни жилищни сгради в град Самоко във връзка с реализацията на Национална програма за енергийна ефективност  е сключен договор на 29.09.2016г. между Общината и „Изпълнител“  – Лобутов –ЕООД с управител на дружеството Димитър Лобутов. Ремонтните дейности по блока е на стойност 465,500 лв. без ДДС. Цената за изпълнение на инвестиционното проектиране е 22.900лв. без ДДС и цената за изпълнение на авторския надзор е 3.700лв без ДДС.

Потърсихме  управителя на фирмата Димитър Лобутов за коментар, но не успяхме да се свържем с него по телефона, тъй като нямаше връзка с номера му.

Строителни експерти поясниха по повод санирането – ако се създава опасност за населението, изпълнителят на поръчката трябва да обезопаси периметъра и да сложи указателни знаци на тротоара, с които да покаже ясно, че там се извършва ремонт или разрушаване на сграда. Това е важно за случайните минувачи и предотвратява евентуални инциденти с падащи предмети. Изпълнителят на обекта е длъжен да подсигури лични предпазни средства на работниците, ако е наложително, и колан с въже.

При получаване на коментар от изпълнителя на строителните дейности, веднага ще го публикуваме, фирмата си запазва право на отговор и официална информация по темата.