Йорданка Фандъкова: Ще предложим на Общинския съвет да удължи срокът на валидност на винетните стикери за „синя“ и „зелена“ зона

Столичните власти актуализират бюджета 

Днес приемаме първата актуализация на бюджета на София, която отразява намалените приходи на общината – съобщи пред медиите столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 90 млн. лв. е спадът на приходите за първите 4 месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. Очакваме част от приходите да бъдат компенсирани през втората половина годината, но други ще останат много по-ниски от планираните.

 С 23,4 млн. лв. намаляваме и приходите, и разходите този етап, а в края на юли ще предложим втора актуализация на бюджета.

Целта е да гарантираме средствата за строителство на метрото, на вътрешния ринг, нови детски градини и ясли, за чистота и здравеопазване.

 Общото 7,3 млн. лв. е намалението за инфраструктурни обекти. Не се отказваме от нито един обект, а ги изтегляме във времето, за да можем да гарантираме плащанията.

❗️Ще предложим на общинския съвет да удължи срокът на валидност на винетните стикери за „синя“ и „зелена“ зона и на служебния абонамент за времето, в което зоните не работят. Това ще е вторият пакет от допълнителни мерки в отговор на извънредното положение. Благодарение на подкрепата на съветници от всички партии в общинския съвет, вече са приети мерки в помощ на културния сектор в София и на малкия и среден бизнес.

 Спадът на приходите в целия сектор на градския транспорт е сериозен, както заради неработещите зони за платено паркиране, така и заради намалените продажби на билети и карти. При следващата актуализация ще осигурим допълнително финансиране за градския транспорт и за сектор здравеопазване.

За първите четири месеца приходите към Столична община са намалели с 90 милиона лева. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че се отлага работата по някои строителни обекти, по тях ще се работи след месеци, след като бъдат приключени приоритетните.