Има ли стратегия бюжет 2018г.? – попитаха съветници

Защо все още над 22 села са без канализация – задават въпрос съветници

Няколко мнения предходиха приемането на новия бюджет по време на сесията в петък. По темата се изказаха няколцина съветници, а бюджетът в крайна сметка беше гласуван и от тях със „За“, за да не се стопират обществени интереси.

Съветникът Светлана Атанасова заяви, че в един общински бюджет трябва да има цялостна стратегия за развитието на общината. Д-р Димитър Панев попита в капиталовите разходи средствата за улици, площади и  площадки на квадрат ли са смятани или на линеен метър и подсети, че не са предоставени количествено стойностните сметки. Васил Зашкев коментира: „В бюджета основно са включени бюрдюрчета, плочки и фасадни мероприятия“.

„Не може при 22 села без канализация, да не се опитаме дори да оправим едно, знаем, че проблемите с водопроводите са огромни. Кметът Георгиев на общественото обсъждане каза, че няма отворени програми, проекти, по които да кандидатстваме, а едно от изискванията е да има изградена пречиствателна станция. Ами от тука нататък, след като няма програми, нищо ли няма да правим?“ – попитаха съветници.

Председатлеят на Общински съвет Силвия Стойчева настоя начинът, по който се определят средствата за стойността на един обект да бъдат коректни и точни и да се дава точна информация колко пари за какво са необходими, за да не се налага да се коригират гласувани суми.

Светлана Атанасова припомни, че на сесиите за бюджета от години се повтарят процедури и коментари. „Години наред си говорим все едни и същи неща. Като цяло бюджетът е добър, оптимистичен за нашата община, но не видях в него предложения за развитието на града след 5 или 10 години.  Хубаво, ще направим дворовете на училищата, а ще има ли деца в тези училища?  В бюджета не виждам перспектива, липсва стратегия за бъдеще за града и селата. Не видях да се планира развитие на индустриална зона или обекти и проекти, чрез които да се привлекат инвестиции и интересът на бизнеса, да се привличат в Самоков млади хора. Тревожно е застаряването на града, тук не остават младите хора. Това е мисълта за бъдещето – когато се мисли за инвестиции и за работна среда на младите хора“ – сподели Светлана Атанасова.

 

Съветникът Венета Галева предложи Общинска администрация на всяко шестмесечие и деветмесечие да предоставя информация как и какви строително ремонтни дейности се извършват в селата.

„В проекто бюджета ни е предоставено приложение 28 за разходите за строително монтажните работи на населените места в общината. Попитах по време на комисията за село Доспей дали това е технически пропуск. Беше ми обяснено, че там няма заложени разходи. Какъв е разходът за с. Доспей? Тези разходи които са разписани са само за асфалтиране, така ли е?“ – попита Галева.

„Конкретната сума за Доспей е 30 хил.лв за асфалтиране. Това  са средства, които са предвидени от общинския бюджет. Това което сме ви дали е на база прецизираното на всички искания на кметовете“ – отговори кметът Георгиев.