Изборът за църковни настоятели в с. Поповяне мина без бюлетини и урни. Местните щели да пишат жалба

15319406_1158187614259784_1557382945_nОтец Стефан Джамов: Всичко мина добре, по законите на Българската православна църква

Днес в село Поповяне се проведе избор за църковни настоятели. Едва двадесет и седем души се събраха в храма “Свети Архангел Михаил”. В новото настоятелство не влезе нито един от старите му членове. Бяха избрани пет души – Константин Беров – предишен кмет на Поповяне, Елисавета Петкова, секретарката на кметството Невенка Арсова, Цанка Нейкова и Никола Керефейн.

Елена Михайлова стана член на Проверителната комисия, заедно с Иванка Яшова, Иванка Цинцарска и Димитър Рошкев.

“Ще пишем жалба до институциите и до Архиерейския наместник. Изборът е нелигитимен. Разгласата не беше достатъчна, имаше обява само на магазина в центъра. Други съобщения не сме видяли из селото. Ще питаме Архиерейския наместник, редно ли е Проверителната комисия да бъде от четири човека, ние предполагаме, че трябва да бъдат или 3 или 5. Другият наш въпрос е защо нямаше бюлетини и урни по време на избора. В други населени места по време на такива избори има и бюлетини, и урни. Жената на бившия кмет Виолета Берова представи списък на новите членове и те бяха гласувани. Ще обмислим всичко и ще представим жалбата си пред институциите” – заявиха пред сайта “Самоков инфо” жители на село Поповяне.

За да бъдем обективни, веднага потърсихме отец Стефан Джамов.

“Гласуването беше явно, затова нямаше бюлетини и урни. Имаше едни кандидати, нямаше подгласници. При гласуването само един човек беше против. Винаги когато има такива избори, се разгласява. И тук беше така. Който е желал да присъства и да участва, дойде днес в черквата. Всичко мина добре, по законите на Българската православна църква. За пръв път имаше пълно единодушие. Преди години съм имал много трудности в Поповяне, но сега, от една година, в селото има религиозен мир” – сподели отец Стефан Джамов.