ЗДРАВИ В УЧИЛИЩЕ: КАПКИТЕ ЗА НОС – МАКСИМУМ ЗА СЕДМИЦА

Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. В повечето случаи става дума за т.нар. остри инфекции, които продължават от седмица до 10 дни. Ако не се вземат навременни и адекватни мерки обаче, продължителността им скача в пъти.
От какво се предопределя податливостта към инфекции при учениците, особено при по-малките и каква е превенцията – в първия учебен ден говори доц.
Дончо Дончев от екипа на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА.
Основен фактор е промяната в ежедневието на децата, която настъпва след като започне учебната година. Те се събират на едно място, намирт се в тесен контакт помежду си, прекарват продължително време в затворени пространства. Всичко това създава условия за предаване на всякакви инфекции на горните дихателни пътища.
Трябва да отчетем, че в момента доминира една основна заплаха от т.нар. респираторни вируси – коронавирусната инфекция. Въпреки всичко, не бива да забравяме, че като се съберат децата, има и други зарази, които могат да си предадат.
Хремата е състояние на дискомфорт, което пречи на децата. За колко време това състояние преминава, какви могат да бъдат усложненията от продължителната хрема и как се разпространява тази инфекция?
Когато говорим за т.нар. остра хрема от неблагоприятни температурни условия, предаването на вируси или бактерии, които засягат горните дихателни пътища и преди всичко лигавицата на носната кухина, можем да споменем една крилата фраза: хремата с лечение минава за 7 дни, докато без лечение се влачи седмица. В момента на пазара има доста средства, с които можем да облекчим това състояние.
По отношение на учениците – носното дишане е много важно за доброто функциониране на главния мозък. Когато човек диша през устата, въздухът нито се овлажнява, нито се затопля, а кръвта се насища непълноценно с кислород. Децата стават по-разсеяни, по-трудно се концентрират, по-нервни са, а сънят им е по-неспокоен.
Знаем, че хремата се лекува с капки за нос. По какъв начин и за колко време трябва да се използват? Да кажем за това, че не бива да се прекалява с този период…
За острата хрема има все повече, все по-нови и по-малко дразнещи спрейове и капки, особено за пациентите в детска възраст. Но те не трябва да се употребяват повече от седмица, дори 5 дни са достатъчни. Ако се прилагат системно и по предписание, те ще окажат своя ефект върху запушването на носа и намаляването на секретите.
Трябва да знаем, че продължителното им използване може да бъде и нож с две остриета и да увреди носната лигавица. Затова не трябва да се прекалява с тях, а ако хремата е много честа и продължава повече от седмица, въпреки това лечение, задължително трябва да се потърси специалист.
Да завършим разговора с превенция и мерките, които родителите могат да вземат още в началото, така че децата им да не отсъстват от учебния процес.
Най-добрата превенция е закаляването. За съжаление, не всички деца имат възможност да спортуват – по различни причини. Важна профилактична мярка е правилното и балансирано хранене, както и честото проветрябване на затворените пространства. Полезно е при по-малките деца, които са предразположени към хрема, да провеждат един вид домашна физиотерапия – да се овлажнява носоглътката по естествен начин чрез инхалатори, за 5 до 10 минути вечер. Това ще допринесе за втечняване на секретите и отстраняването им от носоглътката.
Пресцентър на ВМА